S-a făcut lumină în cazul băimărencei infectate cu COVID-19

3
1474

O băimăreancă, reprezentant al unei firme de aparatură medicală a fost infectată cu COVID-19. Aceasta nu călătorise în străinătate, ci numai la București și Tg. Mureș. După ce a fost preluată de ambulanță, a fost “plimbată” între Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Județean de Urgență Baia Mare pană la confirmarea definitivă a diagnosticului, starea ei înrăutățindu-se, după care a fost trimisă la Cluj-Napoca, unde a fost internată la ATI. În prezent, starea ei este bună.
Soțul doamnei respective lucrează la Consiliul Județean, motiv pentru care s-a intrat în panică, colegii acestuia fiind speriați. Ba mai mult, s-a zvonit ca vor fi închise cele două spitale: Infecțioase și Județean.
În acest context, în care au fost vehiculate în urbe diferite variante pe această temă, Consiliul Județean Maramureș a precizat că spitalele din Baia Mare și clădirea Palatului Administrativ nu sunt în carantină.

“Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare, clădirea Palatului Administrativ, imobil în care își desfășoară activitatea mai multe instituții, nu vor fi închise. Unită­țile medicale din Baia Mare își continuă activitatea fără nicio întrerupere. Există o anchetă epidemiologică în cazul prezentat, însă nu s-a impus nicio clipă închiderea acestor unități. Toți angajații instituțiilor care își desfășoară activitatea în aceste unități sunt la muncă și de azi, 30 martie 2020, incinta va fi dezinfectată în fiecare dimineață, fiind asigurate toate mijloacele de protecție pentru fiecare salariat. Cunosc situația și am fost informat că nu există niciun risc pentru personalul care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ” – a precizat prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a declarat în acest caz: “Angajatul nostru a fost mereu singur în birou și a interacționat foarte rar cu alți angajați, fiind mereu protejat cu mască și mănuși, iar după confirmarea cazului în familia sa, a fost izolat la domiciliu. La Consiliul Județean am luat de câteva săptămâni măsuri ridicate de prevenție și siguranță a angajaților, pentru a rămâne func­ționali în situații de criză. Am asigurat stocuri de material de protecție personală, facem zilnic dezinfecția întregului sediu și a birourilor, am separat personalul pe spații diferite pentru a reduce la maximum interacțiunile interpersonale, investigăm zilnic starea de sănătate a angajaților. Totodată, am încredere în managementul spitalelor aflate în subordinea noastră și în profesionalismul medicilor”.

Dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș, a arătat că în cazul bolnavei transferate de la Spitalul Județean din Baia Mare la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca există o anchetă epidemiologică amplă, însă pacienta în cauză nu a călătorit recent în una din zonele de risc și nu a intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv. Acesta declară: „A fost internată în prima fază la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, iar ulterior, când starea de sănătate s-a înrăutățit, a fost mutată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. În cursul nopții de joi spre vineri, a fost transferată cu autospeciala SMURD la unitatea medicală din Cluj”.

Dr. Vasile Pop, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, a infirmat, la rândul său, zvonurile potrivit cărora unitatea medicală ar fi închisă sau în carantină. Acesta a explicat: “Am primit o bolnavă transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase, ale cărei concentrații de oxigen în sânge erau sub limitele normale și a fost nevoie să fie internată pe Secția Terapie Intensivă. Am discutat cu medicul-șef și au fost luate toate măsurile de protecție încă de la preluarea pacientei. Transportul în spital s-a asigurat pe un culoar și cu un lift separate, fiind internată singură în rezervă, iar medicii care au intrat în contact cu bolnava au fost echipați corespunzător. Ulterior, pacienta a fost transportată la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. În ceea ce privește medicii din Spitalul Județean, pot să dau asigurări că sunt cu toții pregătiți să facă față tuturor provocărilor care vor urma și se vor afla în prima linie a bătăliei cu acest virus, dacă va fi necesar. Mai mult, vom delega o parte din personalul medical către Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, dacă această unitate medicală va deveni un pilon important în tratarea pacienților diagnosticați pozitiv cu COVID-19. După ce va ajunge la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, aparatul de testare rapidă PCR, vom reuși să identificăm mult mai repede cazurile celor infectați”.

3 COMENTARII

  1. Deci, abia acuma „s-a făcut lumină”. Doamna în cauză a mințit în declarația dată pe propria răspundere, cum că nu ar fi călătorit recent în străinătate, iar acuma i s-a deschis un dosar penal, a se vedea linkul: https://www.emaramures.ro/pacienta-cu-coronavirus-care-s-a-plimbat-intre-spitalele-din-baia-mare-are-dosar-penal/
    Problema se complică, pentru că dl dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș a mințit și el la rândul lui în presă, cum că doamna în cauză nu ar fi călătorit recent în străinătate. Ar fi interesant de aflat ce obligații are dl dr. Rareș Pop față de acea persoană, de vreme ce a încercat să-i acopere infracțiunea?

  2. Nu s-a făcut nici o lumină, dimpotrivă au fost aruncate niște fumigene, pentru a camufla problema dacă doamna S. a fost plecată din țară pe 10 martie 2020 sau nu.
    Vedeți linkul:
    https://presshub.ro/scenariul-din-suceava-s-ar-putea-repeta-la-baia-mare-27248/
    S-ar putea face lumină într-un singur fel: Poliția de Frontieră să dea un comunicat oficial, din care să reiasă dacă doamna Săsăran Stela Gabriela s-a prezentat pe data de 10 martie a.c. la punctul de control al trecerii frontierei de la Aeroportul Otopeni sau nu. Dacă Poliția de frontieră nu reacționează înseamnă că, pentru omul de rând, treaba devine dubioasă și că inclusiv Poliția de Frontieră este complice la tentativa de mușamalizare a acestui caz.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.