Cererea de locuinţe noi a crescut cu 8-10%. Interesul ridicat pentru cumpărarea de apartamente noi se datorează în special scăderii dobînzii bancare şi reorientării investitorilor spre construcţia de clădiri de locuinţe.
Un alt factor este programul guvernamental Prima Casă, oferit de stat tinerilor pentru achiziţionarea unei locuinţe, cu un avans minim şi o dobîndă mică, fără comisioane de rambursare anticipată. De exemplu, pentru un apartament cu preţul de pînă la 60.000 de euro, avansul minim este de 5% din preţul locuinţei iar pentru locuinţele mai scumpe, avansul minim este, în prezent, de 3.000 de euro, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie şi limita de 60.000 de euro. Durata maximă de rambursare este de 30 de ani. Majoritatea tinerilor optează pentru cumpărarea de locuinţe noi datorită faptului că au posibilitatea să le amenajeze după bunul lor gust, pot chiar să compartimenteze cum doresc apartamentul contractat, încă din faza de construcţie sau li se oferă şansa să aleagă finisajele în funcţie de preferinţe. Unii dezvoltatori imobiliari oferă condiţii avantajoase de plată celor care nu doresc să achiziţioneze o locuinţă prin programul guvernamental Prima Casă. Modalitatea de plată în rate direct la dezvoltator este una dintre practicile prin care dezvoltatorii imobiliari atrag mai mulţi cumpărători.
Ansamblurile rezidenţiale, cu clădiri atractive, apartamente sau case compartimentate diferit, zona cu circuit închis, constituie o atracţie.
Dacă statul va aplica legea care prevede să fie eliminat TVA-ul pentru vînzarea de locuinţe şi impozitul pe transferul proprietăţii cu o valoare mai mică de 100.000 de euro, preţurile apartamentelor ar putea scădea cu 24%, încurajînd construcţiile de locuinţe noi. Astfel, tinerii care acum stau cu chirie, pot avea şanse mai mari să cumpere casa mult visată, într-o clădire nouă.