Preotul Viorel Thira la cea de-a noua carte • Far pentru amintiri. Oameni pe care i-am cunoscut

0
519
Pr. Vasile Borca, Florian Roatiş, pr. Viorel Thira, Pamfil Bilţiu
Pr. Vasile Borca, Florian Roatiş, pr. Viorel Thira, Pamfil Bilţiu

“O adevărată antologie de oameni preţioşi”, dar şi o autobiografie care ne dezvăluie un autor “ce şi-a închinat viaţa celor două altare: al credinţei şi slujirii lui Dumnezeu şi cel al culturii”. Aşa poate fi rezumat în câteva cuvinte conţinutul celui mai nou volum lansat de preotul Viorel Thira. Cartea, apărută la Editura Dokia, Cluj-Napoca este cea de-a şaptea carte de autor, la care se adaugă două volume îngrijite de părintele Viorel Thira.

“O carte spre desfătarea spiritului”

A fost pasionat întreaga viaţă de cărţi, de cultură, dar n-a vrut să păstreze doar pentru el nestematele din volumele lecturate. Aşa că a lucrat necontenit la scoaterea la lumină a mai multor cărţi. Noul volum, “Far pentru amintiri. Oameni pe care i-am cunoscut” are peste 500 de pagini. “Avem în faţă o adevărată antologie de oameni preţioşi, oameni ai culturii, voievozi ai spiritului maramureşean şi nu numai. Aşa cum spunea şi Nicolae Iorga, numai aplecându-ne asupra trecutului putem avem tăria faptelor de azi. Aşa cum subliniază în prefaţa cărţii, prof. univ. dr. Ştefan Vişovan avem în faţă «o carte de amintiri, de informaţii interesante, multe inedite păstrate în tainiţele unui suflet delicat şi ale unei minţi sclipitoare pentru a ni le oferi acum pentru desfătarea spiritului, spre educare şi desfătare». Autorul face o scurtă trecere în revistă a câtorva idei şi precepte desprinse din Sfânta Scriptură. De asemenea, relatează şi expune idei şi aprecieri ale marilor personalităţi din cultura universală asupra Bibliei, asupra Întrupării Fiului lui Dumnezeu, a Bisericii. Apoi autorul pomeneşte câţiva literaţi şi oameni de cultură care au omagiat valorile divine şi creştine. După valorile divine şi creştine, autorul aşează pe locul al doilea satul Inău, satul cu tezaurul său ancestral, cu părinţii, neamurile, dascălii evocaţi cu dor şi preţuire. Cu nostalgie sunt rememorate momente din copilărie, din şcoală, a Institutului Teologic Universitar din Sibiu. Sunt evocate locurile prin care activitatea de dascăl de suflet l-a purtat.

“Autobiografie intelectuală rafinată”

În aceste locuri sunt evidenţiate valori, cunoştinţe şi prieteni, care i-au înnobilat sufletul şi i-au mărit puterea de creaţie”, a punctat lector univ. pr. dr. Vasile Borca.
Din carte reiese încă o dată faptul că preotul Viorel Thira rămâne “un om de atitudine”. “În toate aceste cărţi găsim ataşamentul părintelui Viorel Thira de neamul românesc, de valorile româneşti, de personalităţile pe care le-a cunoscut şi care au lăsat ceva în urma lor. Simţul patriotic şi simţul valorilor nu l-au părăsit niciodată. Este un om care spune adevărul, iar adevărul nu întotdeauna place mai ales la superiori. În carte veţi găsi poziţia lui anticomunistă, puternică, convinsă, păstrată şi acum când vede cum sunt terfelite valorile şi cum se impune mediocritatea. Cartea e foarte instructivă pentru noi. Dincolo de talentul de povestitor, pentru că povesteşte cum a cunoscut atâtea şi atâtea personalităţi din ţară, îşi face şi o autobiografie intelectuală rafinată în care vedem cum a evoluat în viaţă, de la Inăul Târgu Lăpuşului şi până aici în Baia Mare, de la feciorul de ţăran care ar fi vrut să rămână acasă pentru că îi plăcea această postură. E vorba de o biografie sprituală, în care ne spune cine i-a generat dragostea de carte şi frumos: Ion Apostol Popescu, profesorul drag de limba şi literatura română de la Şcoala din Gherla. E frumos modul în care povesteşte întâlnirea cu aceste personalităţi”, a precizat conf. univ. dr. Florian Roatiş.

“Discurs memorialistic incitant”

De cealaltă parte, prof. Pamfil Bilţiu a remarcat faptul că autorul îşi îmbracă discursul “într-o haină poetică şi literară”. E o carte plăcută şi incitantă au mai spus cei prezenţi. “Cartea este un discurs memorialistic foarte incitant mai întâi bogăţiei informaţionale, apoi datorită complexităţii conţinutului care ne introduce în mai multe discipline care îşi dau mâna în această lucrare: literatura, istoria, filosofia, folclorul. Este un om de atitudine care combate tot ce a fost şi a rămas rău în viaţa poporului român. E dificil să scrii despre tine, dar autorul lasă să vorbească faptele pe care le-a împlinit în lupta cu multe greutăţi ale vieţii în care s-a dovedit un tenace luptător şi un învingător. Cea mai ilustrativă dovadă o constituie lupta cu boala necruţătoare”, a conchis Pamfil Bilţiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.