Profesorul maramureşean Nicolae Iuga a fost distins cu Premiul Academiei Române pentru Filosofie

0
690

Pe data de 15 decembrie 2017, la Bucureşti, în Aula Academiei Române, au fost decernate Premiile Academiei, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României. Profesorului universitar dr. Nicolae Iuga de la Departamentul de Ştiinţe Socio-Umane al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i s-a conferit Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, pentru lucrarea „Din istoria marilor idei etice şi pedagogice”, apărută la Editura Grinta, Cluj-Napoca, în anul 2015.
În referatul întocmit de către acad. Alexandru Boboc, a fost remarcat caracterul cu deosebire original al lucrării profesorului Nicolae Iuga. O primă trăsătură originală este aceea că ideile majore din cele două domenii, Etica şi Pedagogia, sunt tratate în mod unitar, în legătură nemijlocită, urmându-se ideea filosofului german J. Fr. Herbart (1776-1841), care susţinea că Pedagogia ca acţiune socială de anvergură are două componente: Etica şi Psihologia. Etica furnizează scopul educaţiei, iar psihologia va procura mijloacele şi metodele pentru atingerea acestui scop. A doua trăsătură originală a lucrării profesorului Nicolae Iuga constă în periodizarea istoriei comune a celor două discipline, utilizând ca paradigmă Idealul educativ. Prin Ideal educativ autorul înţelege nu o concepţie personală, ci un model impersonal, un standard superior de realizare umană, elaborat conştient şi metodic, prin însumare pe parcursul mai multor generaţii. Idealul va fi năzuinţa formativă (nissus formativus) exprimată conştient a unei epoci istorice mai îndelungate, o reprezentare finalistă care fundamentează şi motivează acţiunea umană.
Prin Statutul său, Academia Română se defineşte explicit ca fiind şi un for de consacrare. Premiile Academiei Române, cele mai importante pe plan naţional, înseamnă o recunoaştere a meritelor deosebite pe care laureatul le are în plan ştiinţific, un prestigiu profesional care nu este numai al autorului în cauză, ci se răsfrânge şi asupra instituţiei la care acesta este afiliat.

Gabriel COJOCARU
Director Editura „Grinta”, Cluj-Napoca

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.