Tabăra judeţeană de matematică, ediţia a XX-a

0
493

– cu cel mai mare număr de participanţi

Că matematica reprezintă un punct de atracţie pentru tot mai mulţi elevi, fie că vorbim despre gimnaziu fie liceu o demonstrează numărul record de participanţi la cea de-a XX-a ediţie a Taberei judeţene de matematică. O ediţie jubiliară, care a adus la start 928 de elevi. Cea mai numeroasă participare din ultimii 20 de ani, dintre care 764 la gimnaziu. Alături de care au fost 50 de profesori de matematică. Sâmbătă seară, la festivitatea de premiere, aula Centrului Universitar Nord Baia Mare s-a dovedit neîncăpătoare.

Şi directorul taberei, conf. univ. dr. Ioana Taşcu, şi prorectorul Petrică Pop Sitar, şi inspectorul de matematică Gheor­ghe Maiorescu, şi prodecanul Facultăţii de inginerie, conf. univ. dr. Mircea Horgoş, şi coordonatorii taberelor, Vasile Ienuţaş (gimnaziu) şi Nicolae Muşuroia (liceu) au remarcat nu doar numărul record de înscrişi în tabără, ci şi aptitudinile elevilor pentru matematică.
Vorbesc despre asta cele 304 premii acordate – 243 pentru gimnaziu şi 61 pentru liceu. Un record şi în acest sens şi un semn bun pentru şcoala maramureşeană de matematică, dar şi pentru părinţii care investesc în copii, pentru profesorii dedicaţi, pentru elevii performanţi. 21 dintre olimpici fiind incluşi în lotul naţional (3 din clasele V-VI şi 18 din clasele VII – XII).
Pe această punte a suspinelor, cum mai este denumită matematica, elevii au trecut cu brio. 9 dintre ei au primit premii de excelenţă, 44 – premiul I, 96 – premiul II, 155 – premiul III.
Tabăra judeţeană a anului 2018 n-a fost doar o competiţie, ci şi un mod de verificare a cunoştinţelor pentru olimpici şi pentru cei de clasa a VIII-a pentru evaluarea naţională şi a celor de clasa a XII-a, pentru bacalaureat. De altfel, conf. univ. dr. Mircea Horgoş a anunţat că, începând cu 24 februarie, Universitatea de Nord organizează, în fiecare sâmbătă, consultaţii gratuite pentru clasa a XII-a, urmând ca în 12 mai 2018 să aibă loc testul de simulare pentru admitere.
Un moment al festivităţii de premiere l-a constituit şi acordarea de diplome profesorilor de matematică prezenţi în tabără, dar şi acordarea a două diplome de excelenţă profesorilor Margareta Trif şi Ştefan Sabău, cei care au reluat şirul de activităţi de dinainte de 1989, fiindcă matematica exista şi înainte de 1989, cum spunea prof. univ. dr. Vasile Berinde, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România – Filiala Maramureş, sub egida căreia s-a desfăşurat tabăra.
Vorbind despre calitatea învăţământului sau ce ar trebui să însemne calitatea sistemului educaţional, prorectorul CUNBM, prof. univ. dr. Petrică Pop Sitar lăsa să se întrevadă realităţi palpabile, dincolo de noţiunile abstracte ale matematicii: calitatea cadrelor didactice defineşte calitatea învăţământului; progresul realizat în învăţământ defineşte calitatea relaţiei elev-profesor; condiţia elevului este definită de cadrele didactice şi de societate; condiţia cadrului didactic este determinată de societate şi de calitatea elevului…
Felicitări participanţilor, premianţilor şi succes în competiţii!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.