Bani pentru intabularea gratuită a terenurilor

0
813

Oficialii din pri­măriile maramureşene trebuie să facă demersurile necesare la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, pentru ca terenurile agricole să fie intabulate gratuit. Procedurile este obligatoriu să fie finalizate până în 2020, după care subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură se vor acorda doar dacă proprietarii vor avea dreptul de proprietate înscris în cartea funciară.

În urmă cu câţiva ani, a fost declanşat Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. În prezent, se derulează etapa a treia. Cheltuielile de înscriere în cartea funciară sunt suportate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. De la an la an, fondurile alocate au crescut.
Ovidiu Ştefan (foto), directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, ne spune: „În anul 2016, ANCPI a alocat 130.000 lei pentru realizarea cadastrului sistematic pe unităţi administrativ-teritoriale. În 2017, suma a crescut la 150.000 lei, iar în acest an, avem 155.000 lei. Dacă am fi accesat toţi banii, ne apropiam de intabularea tuturor terenurilor, fără nicio cheltuială din partea cetăţenilor. În baza unui protocol cu Uniunea Notarilor, ANCPI susţine financiar, în întregime, şi costul aferent transferului dreptului de proprietate de la data la care a fost făcută ultima înscriere în cartea funciară, deci succesiunile respective până la ultimul proprietar”.
În acest context, reprezentanţii primăriilor sunt atenţionaţi să încheie contracte de finanţare cu Oficiul Judeţean de Cadastru şi să semneze contractele de prestări servicii cu topografi autorizaţi, cu firme autorizate pentru a realiza intabularea sistematică a terenurilor.
Ovidiu Ştefan a adăugat: „Sunt mesaje şi semnale din partea topografilor că întâmpină dificultăţi la nivelul primăriilor în ce priveşte strângerea de acte, de hârtii şi chiar de semnare a unor acte prevăzute de lege de către primarul sau secretarul localităţii respective. Orice probleme am întâmpina, vom găsi soluţiile în cadrul legal. Pentru orice proiect cu finanţare europeană sau din partea Guvernului, printre primele lucruri pe care trebuie să le depuneţi este extrasul de carte funciară prin care demonstraţi că sunteţi proprietarul”.
În 2016, la nivelul judeţului Maramureş, au fost semnate 47 de contracte de finanţare şi au fost încheiate 21 de contracte de prestări servicii între primării şi topografi autorizaţi. Din total, doar 4 UAT-uri au finalizat contractele de prestări servicii, astfel că s-au intabulat doar 869 de imo­bile, în localităţile Cupşeni, Coroieni, Giuleşti şi Şişeşti. În etapa a doua, s-au semnat contracte de finanţare cu 62 de UAT-uri din cele 76 şi s-au încheiat contracte de prestări servicii cu 42 de UAT-uri. În prezent, există 5 localităţi unde s-a câştigat licitaţia şi s-au început demersurile pentru realizarea castrului sistematic: comunele Recea, Săcălăşeni, Satulung, Fărcaşa şi Dumbrăviţa. Pe programul naţional de cadastru realizat cu finanţare europeană, vor mai fi scoase la licitaţie 12 UAT-uri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.