IOSIF HERŢEA (22 martie 1936 – 21 martie 2018)

0
522

Miercuri, 21 martie 2018, s-a stins din viaţă, la un Centru de seniori din Rastatt, Germania, marele om de cultură IOSIF HERŢEA, etnolog, compozitor, etnomuzicolog.
Vrăjitorul de sunete, cum era supranumit cel mai original compozitor de muzică de scenă din România, s-a născut la Firiza, având şansa unei vocaţii culturale rare. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, Secţia muzicologie – compoziţie în anul 1960, apoi a făcut cercetare etnografică, iniţial în cadrul Institutului de Etnografie şi Folclor din Bucureşti, apoi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde a devenit cercetător ştiinţific principal, lucrând în echipă cu Mihai Pop sau Ovidiu Bârlea, până în 1990, când îşi stabileşte domiciliul la Rastatt, Germania.
Este autorul volumelor: Romanian Carols (Colinde româneşti): studiu de antologie muzicală, vol. 1, 2; Colinde Româneşti: antologie şi tipologie muzicală; Sus în dalbuţ răsăritu Domnu-i, Domnu-i, Domn de-a nostru…: 25 de colinde pentru acasă; De la unealtă la instrument muzical, Cimpoiul şi diavolul, lucrare pentru care a primit premiul „Ciprian Porumbescu”, acordat de Academia Română, în anul 2016.
Cercetările lui Iosif Herţea se regăsesc în numeroase articole, cronici, recenzii, studii publicate în cele mai prestigioase reviste de cultură naţionale şi susţinute la diverse simpozioane naţionale şi internaţionale.
A colaborat cu Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor, Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu etc., compunând muzica pentru peste 100 de compoziţii teatrale, dintre care amintim: Micul prinţ (1970), Antoniu şi Cleopatra (1984), Hamlet (1996), Danaidele (1996), Bachantele de la Burgtheater din Viena (1999) şi Turandot (2000).
Meritele sale în domeniul artelor teatrale au fost recunoscute prin acordarea de către UNITER a două premii: primul în 1995, Premiul pentru Originalitate IOSIF HERŢEA – compozitor, fiind o premieră în acordarea unui premiu pentru muzica de scenă, iar cea de-a doua distincţie a primit-o în 2003, acordându-i-se Premiul Special pentru Muzică de Teatru.
Sebastian-Vlad Popa îl caracterizează pe Iosif Herţea ca fiind „un encicloped al fenomenului sonor (nu doar muzical) de pe principiile stricte ale organologiei, antropologiei şi folclorului ca ştiinţă modernă”.
Iosif Herţea a decis, în toamna anului 2016, să se „ÎNTOARCĂ ACASĂ” printr-o donaţie oferită Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare. Într-o scrisoare trimisă domnului Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, mărturisea: „Doresc să donez Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” o seamă de valori culturale adunate de-a lungul a patru decenii (1960-2000) în semn de omagiu adus locului în care am văzut lumina zilei şi locuitorilor lui”.
Astfel, suntem beneficiarii unei averi culturale deosebite, constând în: 800 de cărţi, 700 de CD-uri şi DVD-uri, 100 de casete, 80 de discuri de vinil şi 1.143 de instrumente şi obiecte tradiţionale (instrumente idiofone, membranofone, cordofone, aerofone, obiecte de ritual), adunate de pe toate continentele.
Iosif Herţea, personalitate a Maramureşului, ne-a încredinţat o zestre unică în România, iar preţuirea noastră pentru memoria sa va continua prin valorificarea moştenirii încredinţate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Conducerea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.