Trei curţi, un subsol şi DJ 109U sunt afectate de apele de mină

0
311

Prin Ordinul prefectului nr. 176/2018, o comisie alcătuită din reprezentanţi ai CNMPN Remin, SC Conversmin, Instituţiei Prefectului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii de Mediu, SC Drumuri şi Poduri SA, Agenţiei de Pescuit şi Acvacultură şi Primăriei Băiuţ s-a deplasat în teren pentru a constata efectele produse de poluarea accidentală cu ape de mină din galeria Brainer.
Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Debuşarea produsă în galerie a antrenat aluviuni care au fost transportate şi au afectat un subsol şi curtea unei societăţi comerciale, respectiv curţile a două gospodării, inclusiv prin depunerea de nămol. Stratul de nămol are 20 cm. Drumul Judeţean 109U a fost spălat de şuvoaiele de apă şi acoperit de aluviuni pe o lungime de 400 metri liniari”.
S-a dispus curăţarea zonei de aluviuni şi nămol şi a fost refăcut traseul apei de mină. Debitul de apă evacuat din galerie prin conductă a revenit la valoarea iniţială, apa fiind neutralizată cu var. Digul de la gura galeriei este intact, dar a fost erodată vatra galeriei, pe 1,5 metri.
Comisia s-a deplasat în Cheile Lăpuşului, împreună cu reprezentanţii AJVPS Maramureş şi Asociaţiei de Pescuit Sportiv Cheile Lăpuşului. La podul din satul Sălniţa, au fost găsiţi câţiva peşti morţi din speciile clean şi scobar. Pe malurile râului, în zone cu apă liniştită, era decantat nămol de mină.
Se fac intervenţii la nivel central pentru alocarea resurselor necesare în vederea construirii la gura galeriei a unei staţii de epurare a apelor de mină, aşa cum era prevăzut în proiectul tehnic de închidere a activităţii miniere. Proiectul tehnic de închidere a Minei Brainer a fost întocmit de SC ICPM SA Baia Mare. Asistenţa tehnică a fost oferită de SC Mons Medius SRL Baia Mare, iar lucrările au fost executate în regie proprie de CNMPN Remin SA Baia Mare. Specialiştii presupun că deversarea accidentală s-a datorat acumulării de ape în spatele digului, urmare a pătrunderii în subteran a apelor de suprafaţă (rezultate din topirea zăpezii) prin lucrările miniere vechi şi pâlniile de surpare. (D.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.