În perioada 11 februarie – 8 martie, 40 de studenţi ai Facultăţilor de poliţie, ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti efectuează stagiul de practică la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş.
Viitorii poliţişti îşi vor desfăşura activitatea la diferite servicii şi compartimente din cadrul inspectoratului şi la subunităţi de poliţie, în funcţie de specializările acestora, respectiv ordine şi siguranţă publică, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, arme, explozivi, substanţe periculoase, poliţie rutieră şi compartimentul juridic.
În prima zi de practică, şeful inspectoratului, comisarul şef Liviu Constantin Grozavu i-a întâmpinat pe studenţi la sediul instituţiei, i-a felicitat pentru şcoala pe care o frecventează şi implicit pentru profesia aleasă. Pe lângă faptul că este un motiv de mândrie, cariera pe care o vor urma implică corectitudine, comportament exemplar, iar munca susţinută şi profesionalismul sunt necesare pentru a avea succes. Convins că studenţii se vor conecta la importanţa activităţilor pe care le vor desfăşura, şeful inspectoratului i-a asigurat de tot sprijinul şi le-a urat mult succes.
Fiecare student a fost repartizat în supravegherea unui tutore profesional, poliţist cu experienţă, care are rolul de a îndruma activitatea viitorului poliţist.
Percheziţie domiciliară în Bârsana
În cadrul activităţilor de urmărire penală desfăşurate pentru soluţionarea unui furt, cu un prejudiciu de 40.000 lei, vineri, 8 februarie, poliţiştii din Bârsana au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Dragomireşti, pe numele unei femei, din Bârsana. Aceasta este bănuită că a favorizat activitatea infracţională, acceptând ca autorii să ascundă în locuinţa sa bunurile sustrase dintr-un imobil din aceeaşi localiate.
Alături de poliţiştii din Bârsana, la activităţi au participat şi poliţişti din Sighetu Marmaţiei şi Ocna Şugatag, luptători din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Maramureş şi un poliţist din cadrul Poliţiei de Frontieră Sarasău.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, obiecte electrocasnice şi electrice, produse cosmetice, precum şi alte bunuri susceptibile a proveni din activităţi infracţionale.
Sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dragomireşti poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt, tăinuire şi distrugere.
Combaterea comercializării produselor contrafăcute
6 dosare penale, amenzi şi mărfuri confiscate de poliţişt
Duminică, 10 februarie, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş au continuat să acţioneze pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilicite în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.
În urma verificărilor efectuate la punctele de lucru a 9 societăţi comerciale şi persoane fizice, poliţiştii au depistat mai multe articole de îmbrăcăminte, purtând însemnele unor branduri de renume, susceptibile a fi contrafăcute, dar şi produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, ce urmau a fi comercializate.
Poliţiştii au întocmit 6 dosare penale reprezentanţilor firmelor în cauză, cercetările continuând sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.
De asemenea, au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.000 lei, pentru abateri de la prevederile OUG 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi ale Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.
Totodată, s-a dispus indisponibilizarea articolelor de îmbrăcăminte şi a produselor alimentare expirate identificate, precum şi ridicarea în numerar a sumei de 634 lei.
Pescuit ilegal în Someş
Poliţiştii din Fărcaşa, împreună cu un reprezentant al AJVPS Maramureş, au acţionat sâmbătă, 9 februarie, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol.
Astfel, pe malul râului Someş, pe raza localităţii Ardusat, poliţiştii au depistat doi tineri, în vârstă de 29, respectiv 32 de ani, care pescuiau fără a deţine permise de pescuit. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional conform prevederilor OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.