Maramureşeni din tot judeţul, dar şi turişti din ţară şi străinătate au luat parte duminică, 12 mai, la cea de a 51-a ediţie a sărbătorii agrare „Tânjaua Hotenarilor”. Unul dintre cele mai vechi şi atractive obiceiuri din Maramureşul Istoric l-a avut în acest an ca protagonist pe hotenarul Vasile Hotea de la numărul de casă 121. Potrivit bătrânilor din comună, acesta a ieşit cel dintâi la arat motiv pentru care sărbătoarea din cea de a doua duminică a lunii mai i-a fost dedicată.
• Vasile Hotea, cel mai harnic gospodar

Duminică, dis-de-dimineaţă, gospodăria familiei Hotea din Hoteni era în toiul pregătirilor pentru marele eveniment. Îmbrăcaţi în hainele tradiţionale aşa cum doar pe Valea Marei se întâlnesc, Vasile Hotea şi soţia sa, Mărioara, şi-au primit musafirii cu ospitalitatea specifică maramureşenilor în gospodăria lor de la numărul 121 din sat. „Sunt puţin emoţionat, dar mulţumesc lui Dumnezeu pentru vremea bună de astăzi (duminică, n.r.). Sunt primul din comună care a ieşit la arat în acest an. Avem gospodărie cu animale, lucrăm pământul, dar avem şi serviciu. Nu se poate trăi numai cu agricultura”, a mărturisit Vasile Hotea, sărbătoritul zilei. Mândri de statutul de a fi etichetaţi, în acest an, drept cei mai harnici gospodari hotenari, soţii Mărioara şi Vasile Hotea s-au pregătit temeinic pentru sărbătoare.

Mulţumea adunată în curtea lor a putut astfel să se bucure de un festin cu preparate specifice bucătăriei maramureşene tradiţionale. „Pentru că avem invitaţi nu doar din comună şi din tot judeţul, ci şi din ţară şi din străinătate, am pregătit mâncare tradiţională: aperitiv tradiţional, sarmale, pancove, plăcintă cu urdă şi prăjituri. Ne mândrim că suntem cei mai harnici din sat în acest an şi ne bucurăm că am fost aleşi”, a spus Mărioara Hotea. Potrivit tradiţiei, la fel ca în ultimele cinci decenii, şi în acest an cel mai harnic gospodar al satului a fost ales de bătrânii din Hoteni. „E a 21-a ediţie organizată de primărie, dar, de când au pornit oamenii harnici din Hoteni această sărbătoare, sunt 51 de ediţii. Dacă acum 51 de ani, sfatul bătrânilor decidea cine e sărbătoritul, tot la fel se păstrează obiceiul şi astăzi. Deci, bătrânii sunt cu ochi de vultur, urmăresc să vadă cine e primul sătean care iese la arat şi îl nominalizează. În acest an, a fost ales Vasile Hotea de la numărul 121. Şi, cum sunt toţi hotenarii, aşa e şi această familie: foarte harnică. Iar acest lucru se poate vedea pe gospodăria lor. Sunt buni crescători de animale, iar gospodăria lor e dotată cu utilaje de care ai nevoie pentru lucrul câmpului. Toată familia stă în această curte şi lucrează pământul”, a explicat Mihai Ivasziuk, primarul comunei Ocna Şugatag.
• Program artistic oferit de copii, tineri şi artişti din judeţ

Aşa cum prevede obiceiul, în curtea familiei Hotea au fost aduse de către tineri din sat tânjelele împodobite – proţapuri folosite pentru înjugarea boilor sau a bivolilor. De acolo, acompaniat de muzică tradiţională, alaiul musafirilor şi al localnicilor a pornit spre cel mai apropiat râu, Valea Dărasca, pentru a-l spăla pe sărbătorit, iar astfel anul să fie unul bogat. Conform obiceiului, pe drum, sărbătoritul a încercat de mai multe ori să fugă, dar, păzit de un pogonici şi patru străjeri, a eşuat. În cele din urmă, ajunşi în Valea Dărasca, cei prezenţi au putut asista la momentul în care hotenarul sărbătorit a fost spălat.
„Am încercat să fug, să ajung singur acolo, dar nu am putut de străjeri. Bătrânii spun că unii au ajuns singuri. Acum nu mai poţi fugi, încerci, dar oricum tot noi dăm de băut”, a punctat Vasile Hotea, sărbătoritul ediţiei din acest an.

Ajunşi la Valea Dărască, locul în care au fost amplasate tarabele şi scena, cei prezenţi au putut urmări o scurtă intervenţie a primarului Mihai Ivasziuk, precum şi a invitaţilor care au reprezentat de la instituţii judeţene, instituţii deconcentrate ori partide politice până la Parlamentul României şi chiar Parlamentul European. „Hotenarii sărbătoresc de 51 de ani, cu sfinţenie, Tânjaua, deşi, pe an ce trece, e tot mai greu să organizezi aşa ceva. Nici noi (Primăria Ocna Şugatag, n.r.) nu aveam posibilitatea să organizăm la acest nivel dacă nu era Consiliul Judeţean Maramureş (…) Mulţumim pentru sprijin. Trebuie să reiau ceea ce spun deja de 21 de ani de când prezint această sărbătoare: ochiul vigilent al bătrânilor din sat a funcţionat şi în acest an. Ei sunt foarte atenţi la cine iese primul la arat, iar în acest an au stabilit ca familia Vasile şi Mărioara Hotea, alături de copilul lor, să fie sărbătorită”, a spus primarul Mihai Ivasziuk în faţa mulţimii adunate la sărbătoare. Atmosfera destinsă şi voia bună a continuat pe scenă cu un program artistic oferit atât de copii şi tineri din comună, cât şi de artişti din tot judeţul.
Ediţia din acest an a sărbătorii agrare „Tânjaua Hotenarilor” a fost organizată de Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi Primăria comunei Ocna Şugatag.