Pentru a identifica locurile în care se găsesc cele mai valoroase păduri din România, Fundaţia EuroNatur a făcut un inventar şi rezultatul este scris în raportul PRIMAFORO „Pădurile Primare şi Seculare ale României”.
Cifrele sunt promiţătoare, dar în aceeaşi măsură şi îngrijorătoare: România deţine cel puţin 536.000 ha de păduri potenţial naturale şi primare, mai mult decât orice alt stat membru UE (cu excepţia Scandinaviei). Analiza ne arată însă şi că distrugerea pădurilor avansează într-un ritm accelerat. Inventarul PRIMOFARO se bazează pe criterii de identificare ştiinţifică şi a fost conceput prin analiza vizuală a imaginilor satelitare şi regionale. Hărţile digitale PRIMOFARO au fost validate prin vizite în teren şi în premieră prin comparaţia amănunţită a imaginilor satelitare actuale şi istorice din programul declasat US Army CORONA (1960). Pe hârtie, doua treimi, adică 300.000 de hectare, din pădurile naturale ale României sunt incluse în reţeaua europeană Natura 2000, incluzând şi parcuri naturale şi naţionale, dar majoritatea acestor păduri nu beneficiază de niciun fel de protecţie. Doar 6% dintre ele au fost incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine.
Degradările sunt omniprezente în siturile Natura 2000 şi în parcurile naţionale. PRIMOFARO arată că aproape jumătate dintre pădurile virgine identificate prin proiectul “Pin Matra” în anul 2005 au fost deja distruse sau degradate. „Pădurile primare şi seculare au devenit extrem de rare în Europa, toate trebuie să aibă statut de protecţie specială”, subliniază Matthias Schickhofer, co-autor PRIMOFARO.
„Pădurile naturale Natura2000 care se află pe proprietatea statului trebuie să fie protejate prin acţiune guvernamentală imediat”, spune Gabriel Schwaderer, director executiv al Fundaţiei Euronatur.
“Legislaţia europeană ne obligă să protejăm toate pădurile în stare de bună conservare, nu doar câteva muzee de păduri virgine,” a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Harta digitală PRIMOFARO este bazată pe numeroase vizite în teren, pe parcursul a mai mult de 2 ani, şi prin corelarea cu date din proiecte partenere de cercetare pentru păduri: proiectul REMOTE, condus de Universitatea din Praga, şi un proiect de cartare de păduri, condus de Forsthochschule Rottenburg, finanţat de Deutsche Bundesstiftung Umwelt.
Rezultatele au fost validate în timpul vizitelor în teren şi printr-o verificare minuţioasă a hărţilor digitale cu imagini istorice CORONA, serie de imagini de spionaj declasate de Armata SUA în 1960.
Pe 10 septembrie 2019, Agent Green, EuroNatur şi ClientEarth au înaintat o plângere la Comisia Europeană, despre încălcările sistematice ale legislaţiei europene de către statul român, în domeniul pădurilor.