Statul vrea să închidă porcii în coteț!

0
1078
Scroafă cu purcei în gospodăria Sandu Goje din Cicîrlău
Scroafă cu purcei în gospodăria Sandu Goje din Cicîrlău

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a pus în discuție publică un proiect de Ordin privind creșterea porcilor în gospodării, care stîrnește nemulțumirea românilor. Veterinarii sînt îngrijorați de numărul mare de focare de pestă porcină africană, pentru eradicarea cărora au eutanasiat 500.000 de porci și statul i-a despăgubit pe proprietari cu aproape 100 de milioane de euro. ANSVSA crede că restricționarea creșterii porcilor în gospodăriile populației va stopa pesta. La ora aceasta, sînt 500 de focare de pestă în 250 de localități din 25 de județe, surse de infecție fiind mistreții din păduri.

Maximum 5 porci

Dacă ordinul va fi aprobat, crescătorilor de porci din sate li s-ar putea interzice să-și lase porcii în afara curților sau grădinilor. Țăranii vor fi obligați să țină animalele în spații împrejmuite cu gard, pentru a opri contactul acestora cu porcii sălbatici sau cu alte animale. Țăranii nu vor mai avea voie să lase porcii liberi în pădure sau pe pășune.
Țăranii au dreptul să crească maximum 5 capete de porcine, în exploatații de creștere pentru subzistență (deși statul nu poate număra porcii din cotețe). Cine crește mai mult de 5 porci, teoretic ar trebui să se autorizeze sanitar veterinar și comercial. Gospodăria țărănească ce crește porci este numită de lege „exploatație noncomercială de suine” – cu alte cuvinte: „exploatație de creștere a suinelor de subzistență, pentru consum familial, cu animale înregistrate în sistemul național de identificare și înregistrare S.N.I.I.A., care respectă normele de biosecuritate specifice, deți­nută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului”.

Porci din rasa Bazna, la îngrășat
Porci din rasa Bazna, la îngrășat

Țăranii au dreptul să crească mai mult de 5 porci doar din rasele tradiționale Bazna și Mangalița, dar cu înregistrare obligatorie în Registrul Genealogic, porci grași care vor putea fi vînduți la abator, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. În concluzie, statul român vrea să limiteze creșterea porcinelor în gospodăriile populației.

Consum doar în familie

Proiectul de ordin comun MADR-ANSVSA interzice creșterea porcinelor în exploatațiile în aer liber (cotețul trebuie să fie înconjurat cu gard continuu). Creșterea porcinelor la stîne, cantoane silvice sau în tabere de vară este interzisă. În exploatațiile nonprofesionale, nu mai este permisă activitatea de reproducție. Se interzice mișcarea porcinelor vii, indiferent de destinație. Țăranilor li se interzice să crească scroafe și vieri, pentru a produce purcei (este aberant). Porcii la îngrășat nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare de origine animală. Furajele de origine vegetală pot fi date în hrana porcilor doar după 30 de zile de la recoltare. Paiele pot fi așternute în coteț doar după 90 de zile de la balotare. La intrarea și ieșirea din coteț, țăranul trebuie să-și dezinfecteze încăl­ță­mintea și să schimbe hainele. Bine ar fi să facă două dușuri. Purceii vor putea fi achiziționați doar din fermele comerciale. Crescătorii de vaci, oi, cai n-au voie să crească și porci. Fermele mari n-au dreptul să vîndă porci către țărani. Porcii pot fi transportați doar cu mijloace autorizate veterinar. Porcii crescuți de țărani nu pot fi vînduți, ci doar sacrificați pentru consum familial.

Tîrgurile nu vor fi deschise

Dacă aceste măsuri radicale și absurde vor fi adoptate, țăranii vor primi o altă grea lovitură, după ce în urmă cu doi ani toate tîrgurile de animale din țară au fost închise, pentru toate speciile de animale. Țăranii nu vor avea dreptul să crească scroafe și vieri pentru a produce purcei, deci vor fi obligați să cumpere purcei de la fermele comerciale de reproducție, pe care să-i transporte acasă cu mijloace autorizate de veterinari, iar porcii grași nu-i vor putea vinde.
Ce înseamnă acest lucru? Că statul român îi discriminează pe țărani. Legea Zootehniei nr. 145/2014 le dă dreptul cetățenilor să crească animale, cu simpla înscriere în registru, agricol de la primărie. Iar Constituția prevede obligația statului să asigure piețe de desfacere pentru produsele agricole.

Manipularea epidemiei

Este de înțeles că, în caz de epidemie pe un teritoriu, se interzice mișcarea animalelor, dar acest proiect de ordin comun al Ministerului Agriculturii și ANSVSA exagerează. Practic, veterinarii dau vina pe țărani că răspîndesc virusul pestei porcine, ceea ce nu-i adevărat. Nu țăranii au adus boala vacii nebune, nu țăranii au adus SIDA cailor, nu țăranii au adus gripa aviară, nu țăranii au adus pesta porcină africană! Nu țăranii dețin rase superspecializate, crescute în condiții superintensive, hrănite cu furaje modificate genetic, cu adaos de hormoni sintetici, antibiotice și vitamine de sinteză chimică!…
Politicienii români și europeni se lasă manipulați de marii fermieri, procesatori și comercianți de alimente, care se plîng de concurență din partea țăranilor. În realitate, este pe dos, fermele de porci sînt subvenționate puternic, iar gospodarii nu primesc pentru porci nici un leu de la stat, deși carnea de casă are gust bun, în vreme de carnea industrială este fadă.
Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.