SANITAS își continuă acțiunile în stradă

0
34

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social constituite la nivelul Prefecturii Maramureș au fost analizate nemulțumirile angajaților din sănătate și asistență socială susținute de către reprezentanții UJ Sanitas Maramureș.
Acestea sunt următoarele: Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial: acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/ 2020. Aceste sporuri au fost prevăzute de lege dar nu au avut indicată sursa de finanțare. Cele mai multe spitale nu le-au acordat, iar acolo unde acordarea s-a făcut pe cheltuielile efective decontate la CAS, sumele au fost stornate punând astfel în dificultate furnizorii de servicii medicale; acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară. Acest drept deși e obligatoriu de acordat, unii angajatori invocă lipsa resurselor financiare și nu le acordă ceea ce obligă angajații să acționeze în judecată; acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018. Spitalele Covid și suport Covid acordă acest spor, dar evoluția pandemiei a constrâns unitățile spitalicești să înființeze compartimente ori secții tampon unde de regulă acest spor nu a fost acordat; acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost izolat în centrele rezidențiale alături de beneficiari în cicluri de câte 14 zile.
Delegația Sanitas a solicitat intervenția autorită­ților la Ministerul Muncii pentru inițierea unor demersuri de ameliorare legislativă astfel încât ele să devină drepturi efective: Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare specializate Co­vid și suport, pe toată perioada stării de alertă pentru îngrijirea pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2; Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială în vederea asigurării necesarului de personal; Adaptarea normativului de personal din cadrul unităților Covid și suport la nevoile reale ale acestui specific de patologie; Declararea bolii Covid 19 ca boală profesională pentru personalul medical; testarea gratuită a personalului medical contact pentru depistarea precoce a cadrelor medicale bolnave în vederea limitării răspândirii virusului SarsCov2 în unitățile medicale; Reluarea dialogului social dintre Guvernul României și Federația Sanitas.
Discuțiile purtate cu reprezentanții CAS, cei ai DSP și ai Prefecturii au avut menirea de a urgenta acordarea drepturilor prevăzute de lege, însă intervențiile la Autoritățile Publice centrale guvernamentale își vor produce efectele într-un orizont mai îndepărtat de timp. Dialogul social la nivel național între Ministere, Guvern și Federația Sanitas se află în continuare într-un blocaj ceea ce obligă Sanitas să-și continue acțiunile în stradă pe parcursul săptămânilor următoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.