Întărirea sistemului imunitar la adulți

0
130

Sistemul imunitar este format din organe, molecule și anticorpi având ca rol principal identificarea și eliminarea virusurilor, bacteriilor, ciupercilor și a substanțelor toxice care pot pune în pericol organismul uman.
De asemenea, sistemul imunitar este implicat și în prevenirea unor forme de cancer, fiind capabil să lupte împotriva propriilor celule care și-au modificat în mod anormal forma și structura. Un sistem imunitar care funcționează optim și la capacitate maximă este capabil să diferențieze diverși agenți patogeni de țesuturile sănătoase și substanțele comune.
Principalii factori care cauzează un sistem imunitar slăbit sunt în strânsă legătură cu un stil de viață dezechilibrat și o alimentație nesănătoasă. O scădere a imunității poate fi întâlnită mai ales la vârstele extreme (copii și vârstnici), la alcoolici, fumători, în cazul unor boli precum diabetul zaharat sau cancerul și în cazul utilizării anumitor medicamente precum antibiotice administrate în mod necorespunzător (fără prescripție medicală) sau medicamente administrate împotriva arsurilor gastrice.
O imunitate scăzută se manifestă în general printr-o sensibilitate mai mare în fața infecțiilor. Cele mai comune simptome care pot să apară la persoanele cu imunitatea scăzută sunt: oboseala nejustificată, starea de apatie, vindecarea mai lentă a rănilor, infecțiile repetate (urinare, candida, herpes), ochii uscați, mâinile reci, diareea cronică și durerile de cap frecvente. Consultul unui medic este obligatoriu în cazul, în care unele simptome se intensifică, deoarece pot afecta calitatea vieții și în lipsa unui tratament adecvat pot apărea boli autoimune, boli ale inimii, plămânilor, sistemului nervos sau digestiv.
La maturitate, sistemul imunitar este complet dezvoltat, dar poate fi influențat într-un mod negativ de un stil de viață dezechilibrat și de o alimentație nesănătoasă. Astfel, este important să integrăm susținerea imunității ca parte a vieții de zi cu zi, adoptând un stil de viață sănătos și consumând cât mai multe alimente precum fructe, legume, nuci și semințe bogate în vitamine și minerale. Astfel, se asigură un aport constant de nutrienți și antioxidanți care oferă protecție împotriva substanțelor periculoase cu care intrăm în contact și se asigură o funcționare optimă a organismului. În cazul în care prin dieta normală nu reușim să asigurăm aportul necesar de vitamine și minerale, la recomandarea medicului, se pot administra suplimentele alimentare pe bază de vitamina A, C, D, E, echinaceea, fier, acid folic, zinc și seleniu, acestea fiind benefice și eficiente în susținerea sistemului imunitar.
Somnul și imunitatea sunt strâns legate, de aceea, o persoană care nu se odihnește suficient va avea probabil o imunitate scăzută. Acesta este și motivul pentru care este recomandat să dormim cât mai mult atunci când suntem răciți, permițând astfel sistemului imunitar să se întărească în mod natural și să lupte împotriva bolii. Ameliorarea stresului și a anxietății, hidratarea corespunzătoare și activitatea fizică sunt de asemenea esențiale pentru un sistem imunitar puternic.
În concluzie, sistemul imunitar poate fi întărit prin adoptarea unui stil de viață sănătos și urmarea unui regim alimentar bogat în vitamine și minerale. Chiar dacă uneori este dificil să implementăm aceste reguli într-o rutină pe care să o urmăm zi de zi, este important să avem un interes constant pentru felul în care trăim și alimentele, pe care alegem să le consumăm.
Vă sfătuim să discutați cu medicul dvs. pentru a primi recomandări de suplimente, o gamă diversificată de produse fiind disponibilă pentru livrare acasă, online la www.farmaciahelena.com.
Dacă aveți întrebări vă invităm să ne scrieți la online@farmaciahelena.com.
Farmacist Dumitru Cauni
Dr. Călin Man

(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.