Apă cu probleme în mai multe zone din judeţ, dar şi în spitale

0
54

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş (DSP) monitorizează constant factorii de risc din mediu, o importanţă aparte fiind acordată apei potabile. Anual, ies la iveală numeroase probe neconforme de apă, existând riscul de îmbolnăviri în rândul populaţiei. Totuşi, în 2021 nu au existat “episoade de boală” din cauza apei, a mai spus conducerea DSP.
Cu toate acestea, statistica evidenţiază o situaţie îngrijorătoare. De exemplu, din 27 de probe prelevate din apa de fântână şi apa arteziană de utilitate publică, 24 de probe s-au dovedit a fi neconforme, ceea ce reprezintă 88,89%.
În ce priveşte supravegherea calităţii apei potabile furnizate populaţiei prin: sisteme centralizate, instalaţii locale de interes public şi fântâni particulare, din cele 1.056 de probe analizate la laboratorul DSP din Baia Mare, 459 au ieşit ca fiind neconforme, respectiv 43,47%. De asemenea, din cele 315 analize efectuate la punctul fix din Vişeu de Sus, 164 nu au fost corespunzătoare mai mult de jumătate.
Tot în 2021, a fost supravegheată calitatea apei potabile distribuite în sistem centralizat în zonele de aprovizionare mari. Au fost monitorizate 9 zone, în special oraşe, fiind prelevate 143 de probe din care au reieşit 44 de probe neconforme. În privinţa zonelor mici, s-au făcut 224 de analize, reieşind 104 probe neconforme (46,23%)
În continuare par să fie probleme şi cu izvoarele publice, având în vedere că din cele 34 de probe din 16 localităţi, 30 au fost necorespunzătoare, aproape 90%. Şi la apa îmbuteliată au fost găsite sincope, respectiv la un producător din Vişeu de Sus care deţine notificare din anul 2010.
Oficialii DSP au mai arătat că monitorizări s-au făcut şi la 23 de spitale publice, fiind prelevate 144 probe, probleme fiind depistate în 38% dintre cazuri (55 probe neconforme).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.