Se fură mai puţin lemn din Maramureş. Cel puţin în teorie, datele oficiale indică mai puţine tăieri ilegale. Oficialii Direcţiei Silvice Maramureş susţin că infracţiunile silvice s-au diminuat odată cu punerea în funcţiune a programului Sumal 2.0 prin care se pot verifica transporturile de masă lemnoasă.
Pe de altă parte, fenomenul infracţional din domeniu va fi şi mai atent monitorizat, deoarece se vor amplasa camere de filmat în zonele importante din ţară, gen intersecţii, drumuri forestiere pentru a se putea identifica în cel mai scurt timp maşinile care fac transporturi ilegale de lemne.
“De când s-a introdus acest program Sumal 2.0, tăierile ilegale la nivel naţional au scăzut foarte mult. E greu să introduci pe piaţă lemn fără document de provenienţă, orice cetăţean poate sesiza în orice moment un transport de lemn ilegal verificând pe telefon dacă are documentele de provenienţă. Procesul infracţional este într-o scădere continuă. E greu să mai tai ilegal pentru că sunt foarte bine monitorizate aceste situaţii. În plus, vor să ne doteze cu camere de filmare în toate zonele importante, intersecţii, drumuri forestiere pentru se putea vedea în timp util, maşinile, numerele de înmatriculare ale maşinilor care fac transporturi de masă lemnoasă”, a punctat directorul executiv al Direcţiei Silvice Maramureş, Daniel Paicu.
Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Silvice Maramureş, anul acesta au fost efectuate 811 acţiuni de control în colaborare cu instituţiile abilitate, fiind identificate 97 de infracţiuni, 17 contravenţii şi s-au confiscat 489 mc de material de lemn faţă de 1.364 mc de material lemnos, confiscat în 2020 şi 656 mc confiscaţi în 2021. Pe de altă parte, reiese că în acest an, în urma controalelor de fond sau parţiale, efectuate de personalul silvic s-au descoperit 1.869 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal faţă de 3.450 mc în 2020, din care 405 mc nu au putut fi justificaţi de personalul silvic.