Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş a desfăşurat în 2022 o serie de activităţi privind prevenţia consumului de substanţe interzise. Cu toate acestea, reprezentanţii instituţiei recunosc că, în judeţ, la fel ca la nivel naţional, e un trend ascendent în privinţa numărului persoanelor care consumă astfel de substanţe. Totuşi, anul trecut s-au înregistrat 215 intervenţii individuale în cazul persoanelor consumatoare de substanţe interzise.
“Din păcate nu doar la noi în Maramureş, există o creştere a numărului de consumatori de substanţe, de aceea încercăm să ne desfăşurăm activităţile de prevenire scoţând în evidenţă riscurile şi efectele negative ale acestui fenomen”, a punctat comisar-şef de poliţie, Flavia Sălăgean, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş.
În ce priveşte asistenţa consumatorilor de substanţe interzise, se observă că persoanele cu probleme pe această linie încep să ceară ajutorul de la specialişti.
“Am observat în ultima perioadă că pe lângă faptul că avem beneficiari care ne sunt deferiţi fie de DIICOT, fie de Serviciul de Probaţiune s-au intensificat solicitările pe această parte de la beneficiari din proprie iniţiativă. Ne sună fie consumatori, fie vorbim de familii care ne solicită sprijinul şi vin cu aparţinătorul, consumator de substanţe. Anul trecut au fost oferite circa 215 intervenţii individuale pentru beneficiarii noştri, evaluări dispuse de Serviciul de Probaţiune sau DIICOT, informaţii cu privire la activităţile noastre şi şedinţe de consiliere şi au fost realizate 34 de şedinţe de management de caz”, a mai spus Flavia Sălăgean.
Din păcate, centrul funcţionează cu doar doi specialişti, respectiv coordonatoarea Flavia Sălăgean şi un medic, dar se speră că în acest an va fi angajată cel puţin încă o persoană, pe post de psiholog.