Complexul Național Muzeal Astra, din Sibiu, a devenit centrul lumii pentru muzeografii și etnologii din întreaga țară. În perioada 12-14 iulie, aici s-a desfășurat a VIII-a ediție a Simpozionului național, cu tema „Astra Multicultural. Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective naționale și internaționale.”
Evenimentul a reunit peste 40 de specialiști în domeniile muzeologie- etnologie, care au susținut pe cinci secțiuni, comunicări științifice ce se înscriu în tematica simpozionului. Câteva nume sonore care au participat la acest reușit simpozion: dr. Mirela Crețu, dr. Karla Roșca, dr. Ligia Fulga, prof. univ. dr. Ilie Moise, dr. Filofteia Pally, dr. Camelia Burghele, dr. Ioan Opriș, dr. Mirela Barz, dr. Ion Tița Nicolescu, dr. Ilin Borco și alții.
Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Liviu Borlan” Maramureș (manager Lucian Iluț) (CJCPCT) au participat etnologul Corina Isabella Csiszár și referentul muzicolog Florin Avram, care au prezentat filmul documentar etnografic „Breb”, realizat în anul 2022, în cadrul secțiunii „Rolul muzeelor în aer liber în dezvoltarea sustenabilă a comunitătilor”. Măiestria de a construi din lemn, în strânsă legătură cu elementele de veche cultură spirituală, reprezintă dovezi ce probează existența unor originale creații arhitectonice țărănești. Regia, scenariul, textul și lectura filmului îi aparțin Corinei Isabella Csiszár, iar filmările și montajul au fost realizate de către Florin Avram, în satul Breb și la pârtia de schi de la Cavnic.
La acest simpozion, reprezentanții CJCPCT Maramureș au participat și la secțiunea „Apariții editoriale”, unde s-au lansat două publicații ale Editurii Ethnologica: „Obiceiuri din Țara Lăpușului”, de Corina Isabella Csiszár, apărută în anul 2022, prefața realizată de regretata doamnă conf. univ. dr. Carmen Dărăbuș. Cartea a obținut „Premiul Pentru Etnografie și Folclor”, la Concursul „Cărțile anului”, organizat de către Consiliul Județean Maramureș.
S-a lansat și numărul 86-87, al revistei Memoria Ethnologica, revistă proaspăt ieșită din cuptorul tipografiei. Memoria Ethnologica are 22 de ani, semn că este atât de necesară în lumea contemporană. Față de formatul anterior, am introdus un nou capitol, „Convorbiri culturale”. Revista evoluează, a pornit de la tradiție, pe care și-o menține și astăzi, dar este în același timp în pas cu lumea contemporană. Revista nu mai conține doar cultură tradițională, ci reprezintă o lucrare de studii culturale. Revista poate fi lecturată forma ei tipărită sau dacă vă e mai comod o puteți studia pe adresa www. memoria-ethnologica.ro
Corina Isabella Csiszár, etnolog la C.J.C.P.C.T. „L.B.” Maramureș