După ce ne-a invitat în universul „construcțiilor ancestrale”, artistul plastic Ciprian Cosma a venit cu o nouă provocare pentru iubitorii de frumos.
De data aceasta, „simfonia de gri” s-a transformat în culori luminoase, vii, Ciprian Cosma etalându-și cu o sinceritate debordantă trăirile proprii într-o expoziție ce vorbește despre „structurile cromatice ale memoriei”. Pornind de la „ochiul” care ocupă locul central al expoziției și care este remarcat imediat de privitori, Ciprian Cosma încearcă să îi convingă pe iubitorii de frumos să privească „pe cealaltă parte a ochiului” și să „lectureze” cu atenție simbolurile și mesajul transmis prin fiecare lucrare.
Artistul plastic Ciprian Cosma reușește mereu să îi surprindă pe iubitorii de frumos cu creațiile sale. Stârnește curiozitatea privitorilor în primul rând prin modul său de a picta pentru că artistul își așează trăirile pe pânză, cu mâna stângă. Apoi e uluitor faptul că Ciprian Cosma vine cu câte o provocare artistică, la fel cum s-a întâmplat și în cadrul celei de-a noua expoziții personale, vernisată în această săptămână la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare.
„Întreaga artă a lui Ciprian, cele nouă expoziții nu sunt altceva decât clișee din momentele și stările sale. De această dată suntem în fața unei expoziții în care Ciprian a trecut peste multe, s-a despărțit de formalul recognoscibil, a trecut în altă dimeniune, cea a abstractului, a trecut nu prin formula descompunerii, ci printr-o formulă de sinteză proprie în care obiectul pe care încercăm să îl regăsim sau încearcă să ni-l sugereze își capătă o valoare simbolică, dar nu la propriu, în care lumina nu e lumină, nu e simbolul răsăritului soarelui sau al liniștii. Este acea despărțire de un trecut pe care l-a crezut luminos. Întâlnirea cu umbra nu e întâlnirea cu întunericul, ci din contră: a trecut întunericul în umbră. Reușește să ne transmită foarte mult din trăirile lui. Este un artist extrem de sincer prin culoare, neobișnuit de fiecare dată. Mereu am fost încântată de acel gri tipic pentru Ciprian. Aceste gri-uri au devenit lumi. Sunt luminoase și colorate, gri-uri calde”, a punctat artista plastică, Anamaria Nagy, curatorul expoziției.
Pe de altă parte, curatorul expoziției a accentuat că „nu se poate vorbi de arta lui Ciprian fără a-l cunoaște. Fiecare lucrare a sa e una gândită, e debordant de sincer pentru că recompune prin stilizări prin care vedem așa zisa casă, dar e casa de care s-a îndepărtat, e acea casă a sufletului unde a stat închis, e un artist spontan. Să încercați să lecturați aceste lucruri, întrebându-vă unde e Ciprian. Porniți de la acel ochi cu care încearcă să ne convingă să ne uităm pentru că el ne vorbește altfel”.
Artistul expozant Ciprian Cosma recunoaște că a vrut să elimine figurativul din „acest proiect experimental”. „Am zis să intru în casa oamenilor care au fost cândva și să îi surprind cu memoriile, trările lor, cu tot ce au fost. De aceea se găsesc memoria casei, umbra în care a fost percepută casa. Pe lângă toate astea am început să fac și scene fantasmagorice, să trec în ceva ireal, poate au avut și ei niște vise, neliniști, frământări”, a spus Ciprian Cosma.
Expoziția “Structurile cromatice ale memoriei” poate fi vizitată până în 26 septembrie.