Medicii recomandă prudență în special în zonele cu iarbă înaltă sau/și umiditate ridicată și atrag atenția că este important să ne prezentăm la medic în primele 24 de ore după mușcătura de căpușă.
Vremea frumoasă constituie un bun prilej pentru plimbări în aer liber și pentru weekend-uri petrecute la iarbă verde, împreună cu familia și prietenii, dar vine „la pachet” și cu riscul înțepăturilor de insecte, inclusiv al căpușelor însetate de sânge, care pot fi vectori ai unor boli grave. Medicii recomandă prudență sporită celor care merg la iarbă verde sau la plimbări prin parcuri și chiar și prin iarba din fața blocurilor mușcătura de căpușă putând fi periculoasă.
Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdei și, odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni și pot provoca inclusiv encefalita de căpușă ce afectează în special sistemul nervos central) sau Boala Lyme, transmisă oamenilor prin mușcătură.
În România există aproximativ 27 de specii de căpușe, iar acestea devin active odată cu încălzirea vremii, din aprilie până în noiembrie, incidența mușcăturilor de căpușe fiind maximă în perioada mai-iulie.