Când eram copii, mai ales datorită vremurilor și a lipsei de informare-comparativ cu secolul 21- făceam colecții. De orice. De la timbre la doze de bere la pachete de țigări la… ce-o fi. Marii colecționari însă există și existau dintotdeauna, la nivel ceva mai înalt. Ei colecționau tablouri. Arme. Flori de mină. Din cele nobile amintite mai sus, în Maramureș e greu să colecționezi tablouri fără o avere serioasă în spate, vremea descoperirii de tablouri prăfuite în case vechi, de la Școala Băimăreană, au trecut.
Au umblat valuri de meseriași și au cules mai tot. Arme? Să fim serioși. Dar flori de mină? Sigur, o seamă de mineri abili, dar mai cu seamă șefii lor, directorii de mine, au făcut averi frumoase după 1989 cu ele. La fel, au venit tușeri de diverse nații și le-au cărat. Dar Maramureșul are o particularitate: geme de minerale. E un paradis, o dovedește impresionantul ba performantul Muzeu de Mineralogie băimărean. Ca să nu vă amintim de nobile exponate maramureșene regăsite în colecții din Budapesta, Viena etc… datorită istoriei.
Prin urmare, la nivel de “geolog amator” (toată stima pentru adevărații și pasionații geologi!), ce poți găsi azi în Maramureș, fără să intri în adâncuri și să-ți riști viața în mine părăsite și inundate? Nu uităm episodul întâlnirii sus la munte, în Băiuț, cu speologi geologi polonezi, cu vreo 5 ani în urmă, ce ieșeau dintr-o galerie băiuțeană murdari până-n albul ochilor, dar ținând la mână o superbă floare de mină. Revenim. Cum ar fi/ce-ar fi de ne-am apuca să colecționăm minerale maramureșene, azi? Nu înainte de o declarație de modestie: “Geologia este știința care se ocupă cu studiul structurii și formării Pământului. Geologia este o știință interdisciplinară care, prin intermediul metodologiilor chimiei, fizicii, matematicii, statisticii, astronomiei etc., explică compoziția internă a Pământului, precum și procesele ce au loc în interiorul și la suprafața sa. Geologia studiază atât compoziția rocilor expuse la suprafață (în fazele istorice ale geologiei), cât și mai ales continuitatea acestora în adâncime, zăcămintele minerale solide, lichide și gazoase, structura integrală a planetei, plăcile tectonice ale scoarței terestre, dar și structura internă stratificată a planetei”
Ca să ne înțelegem, deși pasionați, noi “ne jucăm de-a”, nu cercetăm. Hobby, nu?
Conform paginii Lista de minerale din România de pe Wikipedia, Maramureșul e de-a dreptul generos. În ordine alfabetică cu ținta clară de a vă impresiona, facem o listă a mineralelor ce se presupun a se găsi la noi. Nu obligatoriu în adâncuri! Din adâncuri vin ape, mai sunt peșteri, se fac excavări, se folosește rocă la construcții, astfel încât nu trebuie decât să NU umbli cu nasul pe sus, ci cu ochii în pământ ca să găsești surprize. Prin urmare, avem în Maramureș actinot, adular – Baia Mare și Cavnic, almandin – Munții Rodnei, ametist – Nistru, Anatas – Răzoare, andaluzit – Baia Mare, anglezit – Ilba, Baia Sprie, Borșa, apatit, aragonit – Târgu Lăpuș, argentit – Ilba, argint – Baia Mare, aur – Ilba, Baia Sprie, auripigment – Baia Mare, bauxită blendă – Baia Mare, boulanjerit – Herja, calcedonie, calcopirită – Nistru, cinabru – Ilba, corindan – Săsar, cuarț, dacit – Șișești, Baia Mare, enargit, galenă – Baia Mare, Cavnic, gips, goetit – Răzoare, granatil – Rodnei, ilmenit, jamesonit – Baia Mare, limonit, muscovit – Răzoare, pirofilit – Băiuț, piroluzit – Ilba, Baia Sprie, piromorfit – Cavnic, radonit – Ilba, Baia Sprie, scheelit, siderit – Cavnic, smithsonit – Cavnic, stibină – Cavnic, wavelit – Cavnic, wolastonit – Răzoare, wolframit – Cavnic.
Se adaugă alte minunății, de genul fosilelor, al minunățiilor istorice pietrificate de la Ilba, Chiuzbaia, ori superbul perete de la Valea Stejarului. Apoi a pietrelor semiprețioase de găsit la noi, gen jasp, granat. Avem de asemenea roci valoroase altfel. Fenomene spectaculoase ca trovanții. Porțiunea ultrarară de rocă roz din Poiana Botizii.
Și acum, mulțumită pasiunii fiului Patrice, am purces la drum pentru a-l ajuta să colecționeze. Am avut surprize majore în a găsi superbe roci. Dar frumusețea constă în faptul că nu am găsit cele de mai sus pure… ci în amestec! Am găsit, pe râul Lăpuș, roci ce conțin sute de granați de mici dimensiuni, într-un loc frumos de altfel, în care coboară țiganii la râu și-și aruncă hainele murdare și “ajutoarele” inutile, ce nu se pot purta ori vinde. Acolo sunt pietre semiprețioase!
Am găsit jasp în amestec moale de beton! Am găsit coaste de animale marine și urme de scoici pietrificate de pe fundul fostei Mări Tethys. Dar am găsit în râuri frumoase surprize, dintre roci clasice, dar și din cele aduse la vale dinspre adâncuri. Să vă amintim că pe Râul Doamnelor se sorta aur cu șteampul și cu sita, ca-n Vestul Sălbatic, cu mulți ani înainte? Sute? Mai mult, rocile din râuri sunt finisate la perfecție prin frecarea cu apa, cu nisipuri și alte pietre. Avem aici granit, andezit, bazalt, gresii, tuf vulcanic, calcar, sare, gips, gnais, cuarțit etc. Descoperirea unei asemenea “pietre frumoase” îți poate însenina ziua. Iată câteva mostre de roci și de pietre frumoase găsite pe teritoriul Maramureșului, în locuri și contexte absolut neașteptate. Ce și unde poți găsi pe la noi? Cuarțuri superbe, în diverse amestecuri. Concrețiuni metalice în diferite forme. Bazalturi cu amestecuri de calcit ori cuarț. Feldspar cu cuarț, cu mică, cu granit. Pegmatite cu termalina. Onix. Jaspuri în toate formele și culorile. Granați pietricele sau prinse în roci.
Atenție, un asemenea hobby vă va provoca până la a nu mai ridica ochii din pământ…uiți de tine căutând frumuseți din inima Pământului. Îți dai cu părerea, ai supoziții. Intri pe grupuri de pasionați din întreaga lume, compari, arăți ce-ai găsit, se discută și se dezbate. Ai evident și o aplicație pe telefon, soră cu cea de ciuperci și cu cea de plante medicinale, care recunoaște oarecum rocile. Aproximativ. La un moment dat, ți se oprește răsuflarea când programul zice c-ai găsit agată, dar e doar pegmatită. Știi sigur că nu vei deveni nabab căutând pietre, dar nu poți să nu zâmbești văzând știri cu al doilea cel mai mare diamant din lume descoperit de o săptămână două în Botswana, de 2492 de carate, ori cea cu femeia din România ce avea drept opritor la ușă din piatră semiprețioasă. Și habar n-avea. Tu ai avea. Te-ai uita în firul cu apă roșiatică ce iese din mină și ai ști din prima că ai în față una-alta sau măcar că e ceva ce merită cercetat.
E doar o idee. Doar unul dintre hobbyurile pe care le poate avea un maramureșean fără să aibă cea mai mică problemă în a găsi mostre. Și nu ne faceți să începem cu florile, cu ciupercile, cu fauna din Maramureș. Ce surprize poți avea, ce descoperiri poți face! Deci nu trăim într-un paradis, doar că nu ne putem desprinde de știri, de mall, de orașul plin de fum și de fumuri?