Lansat cu o lună în urmă, proiectul “Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale-facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate” a început să prindă contur și în Maramureș. Parteneriatul strategic al proiectului este constituit de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale ca beneficiar, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială ca parteneri.
Derulat în cadrul Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 are ca obiectiv general: creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei prin dezvoltarea serviciilor comunitare integrate în 2.000 de comunități marginalizate din mediul rural. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 815 milioane euro, iar perioada de implementare este de 60 de luni (ianuarie 2025-decembrie 2029), grupul țintă fiind reprezentat de 2.000 de UAT-uri rurale (aproximativ 70% din UAT-urile rurale din România). Practic, 450.000 de beneficiari din grupurile vulnerabile vor primi sprijin, 10.000 de profesioniști vor constitui echipele comunitare integrate (vor beneficia de sprijin în activitate și formare) – a informat directorul executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Maramureș, Ovidiu Morar.
La nivel național, funcționează 41 de Unități Județene de Suport și Supervizare, în care sunt incluși reprezentanți din fiecare domeniu de intervenție: asistență socială, educație și asistență medicală comunitară care susțin activitatea echipei de la nivel local și asigură sprijinul pe toată durata proiectului.
Până acum, în Maramureș s-au depus solicitări de participare din 19 comunități rurale din cele 63 existente în județ. 17 dintre acestea au fost deja trimise către unitatea centrală pentru semnarea protocolului de colaborare.