În ultimul timp, revista noastră a ținut treaz spiritul românesc din Bucovina de Nord, prin comentarii, dialoguri și amintiri despre intelectualii români din acest spațiu binecuvântat de Mihai Eminescu. Acum, prin voința mai marilor lumii, se află în altă țară. Care se confruntă cu un război, iar românii își duc soarta înstrăinaților. Dar sunt acolo spirite curajoase, bine informate, talentate, care nu lasă să treacă în uitare hrisovul lui Alexandru cel Bun (1412), care atesta așezarea bucovineană ca spațiu istoric făcând parte din armonia românească.
Doresc a spune că într-o lume cu multe arșițe a apărut revista Nord Literar, pe luna iunie, prima revistă de cultură din istoria Maramureșului, ajunsă la frumoasa vârstă de 23 de ani. Și acest număr poartă amprenta valorii, a deschiderii spre autori din Maramureș, din țară și străinătate. De altfel, revista „România literară”, la Ochiul magic, într-un număr recent, semnalează revista noastră printre publicațiile cu o voce distinctă în peisajul revuistic național. Ne bucură aprecierea confraților.
Dar să derulăm sumarul acestui număr. Poemul lunii este semnat de poetul Gavril Ciuban. Criticul literar Irina Petraș continuă serialul cu răspunsuri și răspunderi și explică, eseistic, înțelesurile conceptului a relativiza. Că spiritul ludic e îndrăzneala de a pune sub semnul întrebării locurile comune ale absolutului. Eseistul Ion Papuc face o subtilă analiză asupra destinului unor cărți. Criticul literar Gheorghe Glodeanu aduce un sincer omagiu scriitorului Marian Ilea, a cărui moarte prematură a șocat lumea literară. Prozator, dramaturg, eseist, realizator de televiziune, el rămâne una dintre figurile marcante ale generației 90.
Criticul literar Delia Muntean pune sub observație antologia mea „Cartea din Valea Mătrăgunii,” scriind un poem critic care m-a mângâiat prin ineditul abordării. Subtilitate, asumare, reverberația ideilor. Este textul, despre poezia mea, care ridică spiritul locului în metafizica cerului, punând meditația lirică la răscrucea dintre adevăruri. Mulțam, ca pe la noi, doamna Delia! Că Valea Mătrăgunii e răspunderea mea!
Profesoara Daniela Sitar-Tăut scrie despre cărțile Valeriei Bilț. Poemele ei sunt forme de respirație a unui suflet care nu fuge de durere, constată cronicara. Rubrica lirică Orfeu găzduiește poeme semnate de Ștefan Hostiuc, o proverbială energie culturală din Cernăuți. Alături, mereu inspirata parodie a lui Lucian Perța. Istoricul Ovidiu Pecican continuă povestirea despre un pretendent valah la Curțile Europei. Rubrica mea despre scriitori din Cernăuți este dedicată poetului, conducătorului de reviste, Nicolae Șapcă. Despre care editorul său, criticul literar Ștefan Hostiuc, spunea: „Nicolae Șapcă oferă colegilor de generație un exemplu care trebuie urmat. Căci numai astfel poate fi întărită astăzi breasla scriitorilor români din Cernăuți.” Nicolae este un prieten al Maramureșului fiind premiat la Sighetul Marmației și la Desești.
Temperatura înaltă a unui iunie literar este luată de Dana Buzura-Gagniuc, managerul revistei. Amintim: despre scrisorile pline de culoare ale Mihaelei Ganța, despre FestLit 2025, Cluj, despre lansarea cărții unei tinere de 19 ani, despre Eminescu și tineri, despre Lucia Ileana Pop, între poezie și diplomație culturală.
Felicitări, Dana, pentru Marele premiu pentru debut, acordat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România cărții tale „Buzura la Berința!” Constantin Cubleșan evocă personalitatea lui Ștefan Octavian Iosif. Cărturarul Săluc Horvat este cinstit de Mircea Popa și Gheorghe Pârja, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Horia Bădescu ne atrage atenția într-un eseu că nimic nu este nou în poem. Eliza Roha scrie despre un recent roman al Hannei Bota. Daniela Sitar-Tăut prezintă cartea tinerei Larisa S. Tudose, în termeni convingători, dar uneori cam prețioși.
Poetul Gavril Ciuban face un remember Ion Iuga, poetul din Maramureș care a inventat timpul locului ca un reper național. Sunt ocrotite două eseuri scrise de doi elevi – David Scoarță (Baia Mare) și Ștefan Ciobanu (București), premiați la concursul de eseuri organizat de Centrul Universitar Nord, Baia Mare. Mai semnează poeme Lidia Zadeh Petrescu, Gabriel Cojocaru și Alexandrina Turlics. Proza este semnată de Remus Jurcă. Delia Muntean comentează volumul „Artiști români contemporani”, de Elena Abrudan. Elisabeta Boțan traduce din poetul irakian Abdul Hadi Sadoun.
Acest număr este ilustrat cu lucrări din creația artistei Camelia Ofelia Moisima. Prezentarea artistică aparține artistului Mircea Bochiș. Revista poate fi procurată de la chioșcul din fața Magazinului „Maramureș” și de la Librăria Cărturești, din Baia Mare. Deși ne copleșesc căldurile, acest număr de revistă vă poate răcori spiritual. Deși se află într-o mică și nevinovată bejenie, spiritul literar al Nordului continuă la nivel înalt.