Târnosirea bisericii „Soborul Sfinților 12 Apostoli” – Gară – Baia Mare

0
35

Duminică, 6 iulie 2025, a IV-a după Sfintele Rusalii, a vindecării slugii sutașului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica cu hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Baia Mare – Gară, paroh Pr. Milan Bălan, consilier eparhial teologic-educațional, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură.

„Biserica <<Soborul celor 12 Sfinți Apostoli>> din zona gării, de pe bulevardul Traian din Baia Mare, este cea mai veche construcție pornită în ce privește construcția de biserici din municipiu Baia Mare, imediat în 90, după reînființarea Episcopii Maramureșului și Sătmarului. Părintele Gheorghe Bălan, care a fost consilier eparhial al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, un sfert de secol, 25 de ani, și care a construit și biserica Sfântul Ierarh Nicolae din municipiu Baia Mare, pe care o datorăm tot părintelui Gheorghe Bălan, înainte de 90, deci în timpul comunismului, și-a asumat și construcția acestei minunate biserici în stil neo-bizantin, neo-românesc, aici unde este poarta de intrare prin gara Băii Mari, care acum este un pic mai abandonată din punct de vedere al transportului de călători, dar era pentru Baia Mare importantă această zonă. De aceea s-a și construit această biserică minunată, care a pornit destul de greu, s-a realizat sprijinindu-se mai mult pe contribuția credincioșilor, 8.000 de credincioși are această parohie, deci, să spunem, o parohie frumoasă, o parohie dinamică. În 1992 au intrat în demisol și au săvârșit slujbele acolo, după care au continuat lucrările, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

În 10 ani de zile s-au încheiat toate lucrările și în 11 noiembrie 2000, împreună cu un Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, am târnosit biserica și a avut loc prima slujbă de sfințire. A fost o atmosferă binecuvântată, piața plină de credincioși și foarte cald afară. Am făcut slujba în exterior, o scenă amenajată în fața bisericii.

Amintiri binecuvântate și frumoase. Părintele Gheorghe Bălan și-a continuat activitatea ca și consilier și ca paroh al acestei parohii, alături de fiul dânsului, de Părintele Milan Bălan. Și, iată-ne, astăzi, deși părăsiți fizic de Părintele Gheorghe, care, la 80 de ani, și-a încheiat activitatea și călătoria pământească, adormind propriu-zis, a avut un sfârșit creștinesc, dar de la Dumnezeu este aceasta, să nu ai suferințe și neputințe înainte de a pleca din lumea aceasta.

Și am socotit împreună cu părintele Milan, care este și consilier al sectorului teologic-educațional, să reînnoim biserica puțin, atâta cât a fost necesar, de altfel întotdeauna bisericile suferă sau au nevoie de lucrări de reînnoire. La Evanghelia de la sfințire se spune că a avut loc înnoirea și sfințirea templului. Și Hristos se plimba în templul lui Solomon. Așa că am hotărât să mărim soleea, să reorganizăm Sfântul Altar și să-l înzestreze puțin, cât a fost nevoie, și să facem o slujbă de resfințire la un popas.

Sunt 35 de ani de când s-a înființat parohia și 25 de ani de când am sfințit împreună cu Înaltpreasfințitul Justinian Altarul bisericii. Și dăm slavă lui Dumnezeu!

Astăzi slujesc împreună Părintele Milan Bălan cu Părintele Andrei Marius Pop și care păstoresc cu multă delicatețe și cu multă sensibilitate credincioșii de aici. Sunt ajutați și de Părintele Profesor Dorinel Dani, care este pensionar, dar care este îmbisericit aici.

Este o parohie foarte frumoasă, mult iubită de credincioși, pentru că ei și-au construit această ctitorie, au dăruit-o lui Dumnezeu și celor 12 Sfinți Apostoli. Au fost ctitorii ei. Și, iată, astăzi ne bucurăm de darul lor și de binecuvântarea lui Dumnezeu.

În memoria Părintelui Gheorghe Bălan am dăruit și cel de-al doilea hram, anume Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Slujba de târnosire

Slujba de târnosire a Sfintei Mese din Sfântul Altar a fost făcută cu respectarea tuturor prevederilor tipiconale, cu citirea rugăciunilor de sfințire, după reorganizarea prestolului după noile reguli stabilite. Astfel, au fost așezate cu evlavie Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Filipos de la Niculițel și Documentul de sfințire în piciorul Sfintei Mese, icoanele Sfinților Evangheliști în cele patru colțuri ale Sfintei Mese, simbolizând răspândirea Evangheliei Mântuitorului la toate neamurile din cele patru părți ale Pământului. Sfânta Masă a fost înveșmântată cu podoabele necesare, după ce au fost sfințite, iar pe Sfânta Masă au fost așezate Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două Sfinte Cruci de binecuvântare și două sfeșnice și o candelă ce va sta aprinsă la fiecare Sfântă Liturghie.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oferit  un prețios dar duhovnicesc – al doilea hram  al bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, făcând veșnică pomenire părintelui Gheorghe Bălan – întemeietorul parohiei și al acestei biserici.

Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost așezată la Altarul de jos.

La împlinirea a 35 de ani de la întemeierea parohiei și a 25 de ani de la târnosirea bisericii de sus, prin strădania preotului paroh Milan Bălan și a Consiliului Parohial, sfântul locaș  a primit înzestrări și s-au făcut lucrări înnoitoare: s-au reconstruit scările principale și cele spre demisol, din piatră și cu lucrări din fier forjat; s-a mărit soleea în fața Altarului; s-au făcut uși noi, sculptate din stejar; s-au înzestrat Sfintele Altare cu icoane și obiecte aurite, iar pardoseala bisericii a fost îmbrăcată în mochetă bisericească nouă. Toate lucrările, de la începuturile zidirii, precum și cele de acum au fost realizate cu osteneala și cheltuiala bunilor credincioși – majoritatea din cartierul Gării, din municipiul Baia Mare –, ctitori și închinători ai sfintei biserici.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial teologic educațional, paroh, Pr. Andrei Marius Pop, inspector al sectorului social-filantropic, împreună slujitor, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Dorinel Dani, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Vasile Fodoruț, inspector social-filantropic și misionar, Pr. Gheorghe Codrea, Pr. Mircea Dărăban, Pr. Ioan Păcurar din Tarna Mare, Pr. Nicolae Coroian din Bicău, Pr. Florin Vele, Pr. Serafim Bogdan Anghel, de la Mănăstirea Berința, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vlad Nechita, Diac. Ionel Herțeg.

La ectenia pentru cei adormiți a fost pomenit Părintele Gheorghe Bălan, ctitorul acestei biserici, iar după Sfânta Liturghie a fost oficiată șlujba Parastasului de pomenire.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei și corul parohiei, dirijat de Eugen Indre.

A fost prezent primarul Ioan Doru Dăncuș al Băii Mari și mai mulți oameni politici.

Cuvântul de învățătură

Cuvântul de învățătură a avut ca reper de plecare Sfânta Evanghelie a duminicii, despre vindecarea slugii sutașului, la care s-au adăugat alte multe sfaturi duhovnicești pe care este bine să le știe creștinii. Notăm că fiind ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire și la acest sfânt român.

Distincții

Pentru multa râvnă depusă ca paroh al acestei biserici, dar și consilier eparhial al muncii cu tineretul de-a lungul anilor, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin i-a conferit Părintelui Milan Bălan cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureșeană”.

Părintele împreună slujitor Andrei Marius Pop, care are deja „Crucea Voievodală Maramureșeană”, a fost distins cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, întemeietorul Mănăstirii Rohia.

Părintele Diacon Ionel Herțeg a fost hirotesit Iconom cu dreptul de a purta brâu roșu.

Medalia „Justinian Arhiepiscopul” a fost oferită Consiliului Parohial, corului parohiei și dirijorului Eugen Indre, Comitetului de Femei al parohiei, cântăreților de la strana bisericii.

Diploma Anului omagial al Centenarului Patriarhiei au primit epitropul Gheorghe Deac, Maria și Vasile Botiș, Maria Forfotă, post mortem fostul cântăreț bisericesc Ioan Pop, Laurențiu și Hermina Pop.

Mai mulți binefăcători au primit placheta aniversară a 25 de ani de la prima târnosire a sfântului locaș de închinare.

Părintele Milan a adus mulțumirile cuvenite Preasfințitului Părinte Iustin, soborului, epitropilor, credincioșilor și tuturor celor care au fost de față la acest eveniment, și a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, pentru muzeul eparhial, o icoană deosebită pictată pentru acest eveniment.

Pr. Milan Bălan, paroh și consilier eparhial: „Biserica noastră, Soborul Sfinților 12 Apostoli din Baia Mare, este în zi de sărbătoare. Împlinim 25 de ani de la sfințirea ei. Parohia noastră, de altfel, are o vechime de 35 de ani. Este în istoria contemporană a orașului Baia Mare, pentru că este prima biserică de după 1989 care s-a sfințit în acest oraș. În momentul de față sunt aproximativ 8.000 de credincioși în parohie. Biserica a trecut printr-un proces de înnoire, s-au înnoit Sfintele Altare, s-a înnoit partea de scări, s-au înnoit mai multe lucruri în biserica noastră și ne bucurăm că Preasfințitul Părinte Iustin a venit acum pentru slujba de târnosire, de resfințire a Altarului. Transmitem tuturor credincioșilor bucuria noastră și să dea Dumnezeu să avem multe realizări, nu numai materiale, dar mai ales pastorale în parohia noastră.”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.