Negocieri pentru un nou drum judeţean în Maramureş!

0
918

Cum anul trecut, drumarii s-au aplecat serios asupra drumurilor judeţene şi au asfaltat o parte dintre ele sau măcar le-au pregătit pentru posibile asfaltări, aparent au prins curaj şi s-ar extinde. Aşa se face că unul dintre cele mai interesante drumuri intercomunale din Maramureş se pregăteşte să devină judeţean!
Vorbim despre singura trecere dinspre Ţara Lăpuşului spre cea a Maramureşului, drumul comunal dintre Groşii Ţibleşului şi Botiza. Ambele părţi au avut deja discuţii la judeţ pentru predarea drumului ca DJ, astfel încât el să fie întreţinut şi să fie deschis şi pe timp de iarnă! Vă reamintim istoria acelui drum, cu mici autocenzuri. Deşi el era de mult dorit, s-a născut în urma unei licitaţii nefericite şi manipulate pentru alt drum judeţean, Baia Sprie – Bârsana. Unde firma ce a pierdut a făcut circ şi a trebuit satisfăcută, drept pentru care s-a deschis finanţare apentru acest Botiza – până în vârf la Minghet, apoi o altă firmă de casă la acea vreme primea partea spre Groşii Ţibleşului. Până la urmă, indiferent de poveste, drumul s-a făcut, e superb şi mai ales practic, de nu ne credeţi întrebaţi traficanţii de ţigări ce vizează sudul judeţului sau chiar judeţele vecine…
Revenim la prezent. Întrebat cum se comporta drumul pe partea sa, edilul din Groşii Ţibleşului ne-a spus că nu l-ar deranja să-l predea Drumurilor Judeţene. De cealaltă parte, la Botiza, tocmai s-a câştigat finanţare Saligny pentru reabilitarea sa.
“Am primit 22 milioane lei de la programul Saligny, pentru reabilitarea a 10,2 kilometri de drum, e vorba de acest DC 19. Ulterior, vom încerca să-l transferăm Drumurilor Judeţene, cu promisiunea ca, în schimb, să ni se lărgească şi reabiliteze drumul de pe Valea Sasului, indiferent că vorbim de conexiunea cu Poienile Izei sau de legătura, încă discutabilă, cu comuna Băiuţ, peste Văratec”, spune primarul Botizei, Florea Poienar.
Într-adevăr, acel drum spre Băiuţ, DC 109U, are porţiuni cu alunecări majore şi cu traseu pe alocuri impracticabil inclusiv pentru 4×4, în zona fostelor mine. Dar nu este imposibil de realizat. Botiza mai are o satisfacţie, finalizarea (din 2008…) lucrărilor de îndiguiri făcute de Apele Române, în toată localitatea, cu trimitere directă la protecţia drumurilor amintite mai sus.
Dincolo, de cealaltă parte, la Groşii Ţibleşului, drumul a fost întotdeauna întreţinut şi deschis iarna, în ciuda conflictului etern cu exploatatorii de lemne ce abuzau drumul atât cu tonajul exagerat, cât şi cu rampele făcute aproape în drum. De unde şi speranţa noastră că, odată cu clasificarea drumului intercomunal în judeţean, să i se aplice alte reguli şi să devină ceea ce trebuia să fie, un drum eminamente turistic!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.