Una dintre situațiile în care cuplurile din Maramureș apelează la ajutorul psihologului se referă la infidelitatea unuia dintre parteneri. Adesea, pacienții vin cu întrebarea dacă mai are rost să stea în acea relație sau dacă ar fi momentul să plece și s-o ia de la capăt.
”Problemele expuse, aduse la suprafață sunt multiple. De la cele legate de viața socială, interese și preocupări, la diferențe culturale și religioase, aspecte financiare, până la, atât de incriminata, infidelitate, care în fapt este doar un efect al unei relații bolnave. În esență și din experiența mea, toate acestea au o singură cauză: diferența de evoluție a celor doi parteneri. Întrebarea este: «De ce ajungem la disfuncționalități?», «De ce evoluăm diferit?» În primul rând, pentru că intrăm prost în relații. Nu ne cunoaștem pe noi, drept urmare nu știm ce vrem, ce nu vrem, ce putem tolera și ce nu, care sunt aspectele fără de care fiecare nu am putea funcționa într-o relație. Poate ne îndrăgostim nu de un om, ci de potențialul său, pe care s-ar putea să nu îl atingă niciodată. Poate intrăm într-o nouă relație fără să ne fi vindecat de precedenta, apoi, odată intrați, renunțăm puțin câte puțin la noi. Acestea sunt câteva dintre motivele ce ne duc spre disfuncționalități” – a declarat Ela Balaj, psiholog în Baia Mare.
Relația de cuplu presupune mai mult decât atracția fizică de la început. Partenerii trebuie să construiască o relație profundă, la care trebuie să lucreze mereu.

”Adesea, conexiunea între cei doi parteneri nu se stabilește la un nivel profund și pe paliere esențiale: fizic, emoțional, intelectual, spiritual. De cele mai multe ori, startul e dat de fizic. Și e firesc, dar nu e de ajuns. Nefiind conectați profund pierdem legătura, odată cu timpul. Dacă nu avem disponibilitatea de a discuta, a ne actualiza în permanență relația, progresul, schimbările inevitabile ce se petrec la nivel individual, nu avem nicio șansă să funcționăm ca și cuplu. Ne îndepărtăm și trăim vieți paralele, chiar dacă uneori rămânem fizic împreună.
Îndrăgostirea nu e un act de voință. Nu hotărâm să ne îndrăgostim. În schimb, iubirea e un angajament, iubirea se construiește. Atunci când diferența de evoluție între cei doi devine foarte mare, intervin neînțelegerile. Cum se pot gestiona? Prin implicare 100% de ambele părți. Relația de cuplu e un organism viu. Îl hrănești, crește și se dezvoltă. În caz contrar, încet-încet se stinge.
De multe ori sunt întrebată: «Să stau sau să plec?» Nu am cum să știu asta. Fiecare simte în interior dacă și când e momentul. Așa cum am spus, terapia de cuplu ne poate lămuri în această direcție” – a mai explicat Ela Balaj.