Pe data de 22 mai, de la ora 12, prof. univ dr. Nicolae Iuga va susține la Filiala din Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din România conferința cu titlul „Revoluțiile culturale din ultimul secol”, avându-i ca invitați de onoare pe prof. univ. dr. Aurel Codoban, membru corespondent al Academiei Române și pe prof. univ. dr. Virgil Mihaiu, scriitor și diplomat român.
Obiectivul Profesorului Nicolae Iuga este acela de a circumscrie schimbările de paradigme culturale care s-au produs în SUA în ultimii ani și în acest sens, pentru definire, le raportează la celelalte „revoluții culturale” notorii care au avut loc în ultimul secol, și anume revoluția culturală proletcultistă din URSS (cu reverberații în România și Albania) și revoluția culturală maoistă din China.
În esență, revoluțiile culturale sunt construcţii ideologice impuse politic de sus în jos, în scopul manipulării maselor, și sunt fundamentate pe un delir de tip mesianic, pe cultul proletariatului, al dictatorilor politici sau al diverselor minorități. Scopul este și aici, la fel ca în celelalte „revoluții” de același gen, crearea unui „om nou”, atingerea idealului unui individ eliberat de sub autoritatea unei culturi consacrate de secole, cu o morală cristalizată în suveranism și tradiționalism. „Progresismul” nu este nici socialism și nici neo-marxism, ci un avânt sincretic care preia involuntar defectele ambelor. Revoluția culturală americană contemporană este o sinteză sorosistă între gândirea lui Lenin și metodele lui Mao. Scopul este același: negarea întregii culturi existente în istoria umanității, spune prof. univ dr. Nicolae Iuga.