Mai multe acțiuni de control din partea comisarilor de la Protecția Consumatorilor Maramureș, în 2018. Anul trecut au fost efectuate 1.824 de controale față de 971 câte s-au înregistrat în 2017. Din totalul acestora, 325 au fost acțiuni realizate în cadrul a 50 de tematici stabilite la nivel național de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Alte 487 de acțiuni de control au fost efectuate în cadrul a 21 tematici proprii stabilite de Comitetul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj.
Abateri la comercializarea alimentelor
De asemenea, au fost derulate 23 de verificări operative la producători, distribuitori și importatori. Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale sub formă de amenzi, valoarea totală aplicată a amenzilor fiind de 20.000 lei.
Totodată, la solicitarea Instituției Prefectului, în perioada sărbătorilor s-au intensificat controalele la agenții economici. Cu această ocazie s-au descoperit mai multe abateri: neîncadrarea în data limită de consum, respectiv termen de valabilitate expirat, etichetarea incorectă sau incompletă a produselor, lipsa elementelor de identificare și lipsa traducerii în limba română, neafișarea prețurilor de comercializare, neafișare la loc vizibil a codului unic de înregistrare la registrul comerțului, a autorizației de funcționare, precum și a orarului de funcționare. În total au fost verificate 3.629 kg produse alimentare și 172 litri vin constatându-se abateri la comercializare în cazul a 124 kg produse și 88 litri vin. În acest context, s-au oprit temporar de la vânzare peste 50 kg produse în valoare de aproape 2.000 lei. De asemenea, s-au aplicat 27 de procese verbale de constatare a contravenției, fiind aplicate 20 de avertismente și 7 sancțiuni contravenționale sub formă de amendă, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 11.000 lei, după cum a informat comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș, Dacian Manoliu.
Lamele mentolate cu probleme
Tot în 2018, în baza solicitării unei societăți de comisionari vamali, comisarii de la Protecția Consumatorilor s-au prezentat în Vama Baia Mare în vederea verificării mărfii la deschiderea unei mașini care importa din China lamele mentă cu aromă mentă/căpșuni pentru respirație proaspătă. În urma inspectării produselor, aproape 500 de colete au fost oprite temporar de la comercializare, din cauză că au fost depistate mai multe deficiențe de etichetare. Astfel, s-a constatat că etichetarea nutrițională este neconformă fiind contradictorie cu informațiile precum “Fără zahăr”, “Zero calorii”. Prin urmare, au fost prelevate probe din singurul lot existent și au fost predate către laboratorul acreditat din București în vederea stabilirii cu exactitate a corectitudinii informațiilor nutriționale marcate pe etichetă. În urma finalizării Buletinului de Analize, s-a constatat că produsul în cauză conține zahăr, respectiv că nu are zero calorii, fapt pentru care operatorul economic în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 lei, iar produsele au fost oprite temporar de la punere pe piață, până la remedierea deficiențelor de etichetare.
Ape minerale, verificate
În 2018, comisarii de la Protecția Consumatorilor Maramureș au efectuat controale ce au vizat apele minerale provenite de la surse din Negrești. Au fost verificați 8 operatori economici care comercializau aceste produse, însă doar la unul dintre aceștia s-a constatat existența la comercializare a produselor îmbuteliate, fapt pentru care s-a recurs la prelevarea de probe în vederea analizării. Rezultatul a dovedit că apa minerală analizată corespunde condițiilor microbiologice impuse de legislația în vigoare.
În total, în 2018 s-au încheiat 969 de procese verbale de constatare a contravenției și au fost aplicate 327 de sancțiuni contravenționale sub formă de amendă în cuantum de 891.200 lei. Cuantumul amenzilor este mult mai mare decât în 2017, când a fost totalizată o sumă de doar 250.300 lei. Asta în condițiile în care în 2018, instituția a funcționat cu doar 7 comisari de execuție, față de 10 câți au fost în 2017.