„Motocicliştii există în trafic” – “Alege Viaţa!”

0
510

„Motocicliştii există în trafic” este campania Poliţiei Române pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sînt implicaţi motocicliştii şi mopediştii, în scopul prevenirii victimizării acestora prin accidente de circulaţie.

Campania se derulează la nivel naţional, pînă în luna noiembrie a acestui an. Pe parcursul acesteia, poliţiştii desfăşoară acţiuni în trafic pentru conştientizarea motocicliştilor şi mopediştilor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic, asupra necesităţii respectării normelor rutiere. Recomandări pentru motociclişti şi modepişti: cele mai multe accidente în care sînt implicaţi conducătorii de motociclete şi mopede se produc atunci cînd aceştia rulează cu viteză excesivă, pierd controlul asupra vehiculului şi cad, lovindu-se de carosabil ori alte vehicule, sau atunci cînd ceilalţi conducători de vehicule nu le acordă prioritate de trecere sau nu se asigură la schimbarea direcţiei de mers.
Conform prevederilor le­gale, motocicliştii şi mopediştii sînt obligaţi:
• să conducă motocicleta sau mopedul doar dacă posedă permis de conducere corespunzător (categoria A pentru motociclete, respectiv categoria AM pentru mopede)
• să conducă vehiculele cît mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile şi să folosească ziua, permanent, luminile de întîlnire;
• să poarte în timpul mersului, pe drumurile publice, căşti de protecţie omologate;
• să-şi asigure permanent un spaţiu suficient de frînare
• să nu facă „slalom” printre autovehiculele aflate în mişcare ori să depăşească viteza legală de deplasare.

Pentru evitarea accidentelor, conducătorii auto trebuie: să fie atenţi la schimbarea direcţiei de mers pentru că oricînd poate apărea din faţă ori din spate un motociclist sau un mopedist; la plecarea de pe loc, să se asigure că nu pun în pericol siguranţa deplasării unui motociclist sau mopedist, iar atunci cînd sînt depăşiţi, să nu mărească viteza de deplasare/rulare şi să circule cît mai aproape de marginea din dreapta a drumului.

Pentru siguranţa participanţilor la trafic

Pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie pe drumurile publice, poliţiştii rutieri au acţionat duminică pe raza localităţii Satu Nou de Jos şi a celor arondate Secţiei 6 Poliţie Rurală Sarasău.
Poliţiştii au controlat mijloacele de transport ce se deplasau pe drumurile publice şi au constatat abateri de la regimul circulaţiei ce au fost sancţionate cu amenzi în valoare de aproape 5.000 de lei.
La Sighetu Marmaţiei, poliţiştii au oprit pentru control duminică noaptea, la ora 1,00, un autoturism înmatriculat în străinătate ce se deplasa pe strada Constructorului. La volanul maşinii a fost identificat un bărbat de 40 de ani din municipiu. Întrucît mirosea a alcool, poliţiştii au vrut să-l testeze cu aparatul etilotest, însă bărbatul a refuzat. El a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările.
Tot duminică, în timp ce acţionau pentru supravegherea şi controlul traficului rutier, poliţiştii maramureşeni au reţinut în vederea suspendării cinci permise de conducere.

Biciclist accidentat în localitatea Groşi

Duminică, în jurul orei 19.00, în localitatea Groşi, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un biciclist a fost accidentat. Un băimărean, de 47 de ani, aflat la volanul unui autoturism, s-a angajat în depăşirea unui biciclist şi, pentru că nu a păstrat o distanţă laterală corespunzătoare, l-a acroşat cu partea laterală a maşinii. În urma leziunilor suferite, biciclistul a fost transportat la spital, unde a rămas internat. Cei doi participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest şi s-a constatat că şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
Cercetările continuă, urmînd ca la finalizarea lor, în funcţie de rezultatul acestora, să se propună măsuri.

Un minor de 17 ani a condus un ATV şi a provocat un accident de circulaţie

În 2 august, în jurul orei 15.00, un minor de 17 ani din comuna Repedea a condus un ATV pe DJ 187 din localitatea de domiciliu. Nu a adaptat viteza într-o curbă deosebit de periculoasă la stînga, a pătruns pe contrasens şi a acroşat un autoturism. Impactul s-a soldat cu rănirea tînărului, care a fost transportat la spital, unde a rămas internat.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au constatat că el nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Minorul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, însă i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Şoferul autoturismului nu se afla sub influenţa alcoolului.
Poliţiştii continuă cercetările.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.