Şedinţă de colectare a veniturilor la Prefectură

0
613

Ieri, la Palatul Administrativ, în prezenţa prefectului Anton Rohian, a avut loc o şedinţă de colectare a veniturilor, la care reprezentanţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Biroului Vamal, Direcţiei de Sănătate Publică, Casei de Pensii, Casei de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a forţei de Muncă Maramureş au prezentat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat în cursul lunii iulie. Au fost, de asemenea, abordate şi alte aspecte care ţin de activitatea instituţiilor în cauză.
În luna iulie a acestui an, Finanţele Publice din Maramureş au încasat 123.931.793 lei, mai mult cu 9.855.341 lei faţă de încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasările sunt mai mici la bugetul asigurărilor sociale de stat, în luna iulie 2015 (40.471.107 lei), cu 884.728 lei, faţă de iulie 2014. Încasările la bugetul fondului pentru şomaj  în luna iulie a acestui an au crescut cu 236.963 lei, respectiv cu 18,38% mai mari faţă de iulie 2014. La bugetul asigurărilor sociale de sănătate, sumele coletate în iulie 2015 sunt în creştere cu 2.579431 lei faţă de încasările din aceeaşi lună a anului trecut.
În curtea Biroului Vamal s-a adunat foarte mult alcool confiscat, până acum reuşindu-se valorificarea a 56.000 litri. Au mai rămas 26.000 litri, care, dacă nu se vor putea valorifica, se vor transfera la un antrepozit şi se vor depune într-un bazin, sau alcoolul va fi distrus.
O altă problemă ridicată de prefectul Rohian a fost situaţia pensiilor pentru persoanele care muncesc în străinătate. Casele de pensii din România şi străinătate (exemple: Italia, Portugalia) au acorduri bilaterale, în care sunt stipulate toate condiţiile de oferire a pensiilor. Se optează pentru cea mai avantajoasă pensie, fie ea din România sau din ţara unde lucrează românul. În cazul în care persoana a renunţat la cetăţenia română, Casa de Pensii din România îi va confirma vechimea, iar pensia va fi oferită de statul de adopţie.
În ceea ce priveşte rata şomajului în Maramureş, aceasta e mai mică în 2015 faţă de 2014. Absolvenţii de liceu au început să se prezinte la AJOFM pentru a se înscrie în evidenţa instituţiei. Bugetul alocat instituţiei nu ajunge pentru solicitări, în sensul că există dosare depuse din aprilie, dar bugetul pentru tot anul a fost cheltuit. Este vorba despre convenţiile pentru angajarea persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, pentru care se primeşte un ajutor de la stat. (a.g.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.