Starea de sănătate a populaţiei în Maramureş pe trimestrul I

0
690

• Populaţia judeţului a scăzut

Compartimentul statistică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş arată că populaţia judeţului Maramureş în 2015 (primul trimestru) este de 516.562, în scădere faţă de anul trecut cu 2.495 persoane. A crescut uşor natalitatea, înregistrându-se în aceeaşi perioadă a anului 1.356 născuţi vii, mai mult cu 43  faţă de anul trecut. Cu toate acestea, sporul natural este în continuare negativ (minus 136). Numărul total de avorturi a scăzut la 211 în primul trimestru al acestui an, semn că femeile folosesc tot mai mult metode contraceptive.

Numărul de boli ale aparatului cardio­circulator, diabetul şi tumorile a crescut

329 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în Maramureş în primele trei luni ale acestui an. Dintre acestea, cele mai multe cazuri le constituie cancerul bronho-pulmonar: 43, urmate de cancerul de piele: 29 şi cancerul de sân la femei: 27. De asemenea, a crescut numărul cancerelor la stomac. Cazuri noi de bolnavi cu diabet zaharat  înregistrate sunt în număr de 487, mai puţine decât anul trecut, când se înregistraseră 640. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă cu această afecţiune este de 21.077, mai crescut faţă de anii anteriori.
Bolile hipertensive bat însă recordul în Maramureş. Astfel, în primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat 52.728 de bolnavi cu hipertensiune arterială şi se pare că această afecţiune se înregistrează în rândul tot mai multor persoane, în fiecare an.  26.220 de maramureşeni suferă de cardiopatie ischemică, 7.713 – de boli cerebro-vasculare, 7.015 – ciroză şi alte hepatite cronice, 9.394 – de tulburări mintale diverse, 4.060 – de anemii ş.a. S-au mai înregistrat 4 cazuri noi de HIV în Maramureş, iar numărul total de cazuri noi de SIDA rămase în evidenţă este de 54.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.