Modificări aduse Codului Fiscal

0
535

Marţi, 3 noiembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG nr. 50/2015 ce modifică Noul Cod fiscal, fiind afectate nu mai puţin de 45 de articole. Iată 10 modificări majore ale acestuia:
• Începînd cu 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%, indiferent în ce exerciţiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie. Dacă persoana fizică realizează şi alte venituri supuse contribuţiei de sănătate, cum ar fi venituri din salarii, chirii sau activităţi independente, nu se plăteşte contribuţie de sănătate de 5,5% pentru aceste dividende.
• Şi dividendele plătite unei alte persoane juridice sînt supuse aceleiaşi cote de impozit pe dividend de 5%. Scutirea de impozit pe dividend se aplică dacă persoana juridică ce încasează dividendul deţine mai mult de 10% din capitalul plătitorului de dividend pe o perioadă mai mare de 1 an.
• Plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderii se majorează la 100.000 euro, iar impozitul se aplică diferenţiat, raportat la numărul de salariaţi. Începînd cu 1 ianuarie 2016, impozitul pe venitul microîntreprinderii se aplică astfel: • 1% – care au peste 2 salariaţi, inclusiv • 2% – care au un salariat • 3% – pentru cele care nu au salariaţi.
Dacă microîntreprinderea realizează venituri din consultanţă şi management a căror pondere depăşeşte 20%, devine plătitoare de impozit pe profit începînd cu trimestrul următor.
• Pentru livrarea apei potabile şi a apei folosite la irigaţii, se va utiliza o cotă de TVA redusă la 9%.
• Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sau profesii libere plătesc (indiferent de situaţia personală, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contribuţia individuală la asigurările sociale pensii în procent de 10,5%. Asta, pe lîngă impozitul pe venit în procent de 16% şi contribuţia individuală la asigurările de sănătate în procent de 5,5%.
Însă, această plată de pensii nu asigură stagiul integral de cotizare, iar dacă persoana fizică doreşte să iasă la pensie avînd stagiul întreg de cotizare – poate să plătească opţional şi contribuţia de 15,8%, contribuţia angajatorului la pensii.
• Pînă la 31 martie 2016, persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă, la data de 31 decembrie 2015, au obligaţia să depună declaraţii la Direcţia de specialitate locală. Nu toate persoanele fizice au obligaţia să depună această declaraţie, ci numai cele care consideră că folosesc aceste clădiri în activităţi economice.
• Cetăţenii români cu domiciliul în ţară, ce nu realizează venituri şi nici nu sînt co-asiguraţi sau scutiţi prin efectul legii de plata contribuţiei de sănătate, au obligaţia ca, începînd cu 1 ianuarie 2016, să achite contribuţia de sănătate, calculată în procentul de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul plăţii.
• Sînt scutite de la aplicarea impozitului pe profit şi veniturile realizate de grădiniţe şi şcoli în sistemul preuniversitar privat, comparativ doar cu universităţile private, aşa cum le regăseam reglementate în Codul fiscal.
• Se adoptă un impozit distinct, datorat Consiliului local, pentru remorcile şi semiremorcile care funcţionează independent. Acesta creşte progresiv de la suma de 9 lei – pentru remorca cu capacitate de pînă la o tonă – pînă la suma de 64 lei pentru capacitatea de peste 5 tone.
• Se păstrează impozitul pe spectacole, în procent de 2%, datorat bugetului local, pentru spectacole de teatru, balet, operă, spectacole de circ sau competiţii sportive. Pentru restul activităţilor artistice se aplică o cotă de 5%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.