S-a stins o stea: Lucian Bălan!

0
712

Lucian Bălan, cîştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, a plecat dintre noi la numai 56 de ani. El a recurs la un gest necugetat, punîndu-şi capăt zilelor, în urma unei intoxicaţii voluntare cu medicamente, în cursul zilei de joi, el fiind găsit decedat în garsoniera sa din Baia Mare. Şi nu a fost pentru prima oară cînd a încercat să se sinucidă, nea Lucică mai încercînd în urmă cu cinci ani acelaşi gest. O veste care ne-a întristat, nea Lucică fiind omul care a dat totul fotbalului, dar viaţa de după încheierea activităţii pe care a slujit-o cu mare devotament şi pasiune, probabil nu i-a oferit la fel de multe bucurii.

Născut în 1959, mijlocaşul a atins apogeul carierei în anii ’80, cînd a cîştigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni (în 1986) şi Supercupa Europei (în 1987). Cu formaţia roş-albastră a mai jucat două finale: a Cupei Intercontinentale (1986) şi a Cupei Campionilor Europeni (1989). A evoluat în peste o sută de meciuri pentru Steaua Bucureşti, echipă cu care a mai cîştigat de patru ori titlul de campion naţional şi de trei ori Cupa României.
Primii paşi în Liga 1 din România i-a făcut, însă, jucînd pentru FC Baia Mare, echipă pentru care a evoluat şapte sezoane. A mai fost legitimat la Klub Beerschot Antwerpen din Belgia şi Real Murcia din Spania. A înscris 17 goluri pentru Baia Mare, cinci pentru Steaua şi unul pentru gruparea din Belgia. A renunţat la cariera de fotbalist în 1991, optînd pentru una de antrenor.
Are în palmares şi o convocare la naţionala României. Decorat cu titlul de Maestru Internaţional al Sportului şi deţinător al Meritului Sportiv – clasa I.
Lucian Bălan a impresionat mereu prin disponibilitatea la efort şi prin generozitatea manifestată în teren faţă de coechipieri. A cîştigat cel mai rîvnit trofeu intercluburi, dar a ales ca joi să plece dintre noi. S-a stins o stea: Lucian Bălan! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace, iar fotbalul a devenit mai sărac prin plecarea lui!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.