Lectio Divina, un mod de rugăciune plecînd de la textul Sfintei Scripturi

0
828

De două ori pe lună, miercurea, la biserica greco-catolică „Buna Vestire” din Baia Mare, au loc cateheze pentru adulţi. În acest an, preotul Vasile Trifoi dedică aceste lecţii de catehism învăţării şi punerii în aplicare a tehnicii „Lectio Divina”, un mod de rugăciune ce pleacă de la textul Sfintei Scripturi.

O apropiere de Dumnezeu

Reporter: Cînd au loc catehezele cu adulţii şi care este rolul lor?
Pr. Vasile TRIFOI: Aceste cateheze au loc la biserica greco-catolică „Buna Vestire” din Baia Mare de două ori pe lună, miercurea, de la ora 17,45 (următoare întîlnire va avea loc în 2 decembrie, n.r.). Rolul lor este acela de a ne apropia de Dumnezeu şi de a ne căuta relaţia cu El. De fapt, acest tip de rugăciune, Lectio Divina, este o apropiere de Dumnezeu prin intermediul Sfintei Scripturi, se încearcă să se asculte cuvîntul Lui şi să se întemeieze o relaţie cît mai etică şi profundă cu El.
R.: Cum se derulează aceste întîlniri cu credincioşii?
V.T.: Această rugăciune, Lectio Divina, se poate face fie individual, fie comunitar, aşa cum se desfăşoară la biserică şi sînt mai multe etape. Prima fază presupune citirea textului biblic. Se alege un scurt text şi se citeşte cu voce tare, rar, cu multă luare aminte la fiecare cuvînt în parte. Eventual, se poate citi şi a doua oară, a treia oară, astfel încît textul să-i atingă pe credincioşi. Este foarte important ca, înainte să începem această rugăciune, să Îl chemăm în ajutor pe Spiritul Sfînt, deoarece Acesta i-a însoţit pe autorii care au scris Scriptura. Noi ne rugăm aceluiaşi Spirit Sfînt, să ne însoţească pe noi. A doua etapă e meditarea textului biblic. Fiecare are textul în faţă şi-l poate citi mental şi, acolo unde simte că i-a vorbit textul, că ceva se leagă de experienţa sa, se poate opri mai mult, să vadă ce-i spune Dumnezeu, ce mesaj îi transmite. Prin această etapă a meditaţiei, se încearcă să se înţeleagă ce transmite textul fiecăruia. Se începe să se vadă care e mesajul central al textului.

„Important, după meditaţie, este momentul împărtăşirii”

V.T.: Cea de a treia eta­pă este rugăciunea. Dumnezeu ne-a vorbit, ne-a transmis un mesaj, urmează ca eu să Îi răspund, să văd ce invitaţie îmi face, poate trebuie să schimb ceva în viaţa mea, să fiu mai atent la anumite aspecte. Rugăciunea trebuie să plece de la textul meditat. Fiecare simte altceva şi este un alt cuvînt care l-a atins. La această etapă se poate răspunde la întrebarea: ce îi spun eu Domnului care mi-a vorbit prin intermediul textului biblic. În final, ultima etapă este contemplarea textului. Odată ce Dumnezeu mi-a vorbit, eu am ascultat, încerc să văd realitatea în care trăiesc eu însumi, persoanele dragi, colegii de muncă prin prisma ochilor lui Dumnezeu, a meditaţiei. De regulă, se deschide un larg orizont. Cu mai multe speranţe, cu mai mult entuziasm. Ve­dem că Dumnezeu oferă o ieşire omului, spaţii largi. Astfel, el poate să înainteze în viaţă prin toate încercările, încrezător că Dumnezeu este prezent în istoria sa, a familiei, a poporului şi a lumii întregi. Important, după meditaţie, este momentul împărtăşirii. Un lucru esenţial este să ne amintim un verset sau o frază din textul meditat şi, din cînd în cînd, să-l chemăm din memorie, să rămînem cu textul. Este important să ne amintim de Dumnezeu.

După Crăciun, alte teme de meditaţie

R.: Există interes pentru o astfel de rugăciune?
V.T.: Nu este o rugăciune simplă. De obicei, credincioşii sînt obişnuiţi să se roage verbal fără a aprofunda semnificaţia cuvintelor. Este o rugăciune nouă în parohia noastră, de fapt această iniţiativă a fost integrată într-un plan de dezvoltare al Eparhiei de Maramureş. De regulă, persoanele care vin la rugăciune sînt cele care participă la liturghie şi sînt mai în vîrstă. Apoi, atunci cînd facem un moment de meditaţie nu este simplu. Dar trebuie să exersăm. Iar noi acum medităm la a doua scrisoare a Sfîntului Apostol Pavel către Tesaloniceni. Este important ca slujitorii Bisericii să-i ajute pe credincioşi să descopere interesul pentru Sfînta Scriptură. Acest lucru îl îndeamnă Biserica Catolică, în special începînd cu Conciliul Vatican al doilea. De atunci, toate documentele Bisericii ne îndeamnă să descoperim bogăţia Sfintei Scripturi, care este mai mult decît o carte. Este un mijloc prin intermediul căruia Dumnezeu ni se relevă şi, în fond, vrea să spună că această revelaţie a sa este o relaţie de iubire faţă de om.
R.: Veţi mai aborda şi alte teme de meditaţie pe parcursul programului?
V.T.: Pînă la Crăciun, terminăm a doua scrisoare a Sfîntului Apostol Pavel către Tesaloniceni. După aceea, m-am gîndit să aleg texte care să vorbească despre milostivirea lui Dumnezeu deoarece, în 8 decembrie, începe un nou an pastoral: Anul milostivirii. Iar pentru a fi în sincronie cu toţi credincioşii catolici de pe toate continentele vom medita la texte care subliniază milostivirea şi îndurarea lui Dumnezeu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.