Pentru luare de mită, la Sighetu Marmaţiei – Un medic a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare

0
859

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului C.V., cetăţean român (născut în Republica Moldova), medic în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
În sarcina inculpatului, s-a reţinut că, în calitate de medic primar chirurg, în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală a Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, în cursul lunii octombrie 2013, a pretins şi primit suma totală de 1.000 lei, în scopul de a îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru a face un act contrar acestor îndatoriri. Astfel, inculpatul a pretins şi primit suma de 600 lei, de la martorul C.T., pentru a face un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, respectiv internarea în secţia chirurgie şi acordarea de îngrijiri medicale. Ulterior, medicul a mai pretins, de la acelaşi martor, suma de 400 lei pentru a întocmi un decont de cheltuieli favorabil, prin care să menţioneze un număr mai mic de zile de spitalizare, sumă ce trebuia să îi fie remisă când acesta urma să se prezinte la spital pentru extragerea firelor de sutură, un alt act medical care intră în atribuţiile de serviciu ale inculpatului.
Analizând probele administrate în cursul urmăririi penale şi în faza cercetării judecătoreşti, instanţa a reţinut următoarele:
În seara zilei de 4.10.2013, martorul C.T. a fost victima unei agresiuni, urmare căreia s-a deplasat la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei – Centrul de Primire Urgenţe, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, constând în toaletarea, suturarea şi pansarea rănilor, fără a fi spitalizat. Întrucât se simţea rău, a doua zi, martorul s-a prezentat din nou la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, deplasarea făcându-se cu un autoturism, condus de o rudenie, avînd asupra sa suma de 1.000 lei, bani pe care soţia sa îi împrumutase de la martorul N.V.
După ce a fost consultat în cadrul Centrului de Primire Urgenţe, martorul C.T. a fost trimis, pentru investigaţii suplimentare, la Secţia Neurologie şi apoi la Secţia Chirurgie Generală, unde medic de gardă era inculpatul C.V. După ce l-a consultat în cabinetul său, inculpatul i-a cerut martorului C.T. suma de 600 lei, pentru a-l interna în spital în vederea acordării de îngrijiri medicale, sumă pe care martorul a remis-o pe loc inculpatului.
Martorul C.T. a rămas internat până în data de 8.10.2013, când inculpatul i-a comunicat că va fi externat şi l-a chemat în cabinetul său. Înainte de a-i da biletul de ieşire din spital, inculpatul i-a mai pretins martorului suma de 400 lei, arătând că, în decontul de cheltuieli va menţiona un număr mai mic de zile de spitalizare pentru ca martorul să plătească o sumă mai mică cu titlu de cheltuieli de spitalizare. Suma de 400 lei trebuia remisă în ziua în care martorul s-ar fi prezentat pentru extragerea firelor de sutură, scop în care inculpatul i-a dat martorului numărul său de telefon mobil, pentru a-l suna în prealabil.
La data de 11.10.2013, martorul C.T. s-a deplasat la unitatea spitalicească şi, în cabinetul inculpatului, i-a remis acestuia suma de 400 lei, activitatea fiind înregistrată audio-video ambiental, realizându-se apoi prinderea în flagrant a inculpatului.
Drept urmare, instanţa de judecată a respins cererea formulată de inculpatul C.V., de schimbare a încadrării juridice, din infracţiunea de luare de mită în infracţiunea de primire de foloase necuvenite şi l-a condamnat pe inculpatul C.V., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, la pedeapsa de 1 an închisoare. În temeiul art. 81 şi 82 Cod penal 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi, confiscă în favoarea statului şi obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei şi cheltuieli judiciare, în sumă de 1.800 lei.
CURTEA DE APEL CLUJ a respins, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul C.V. împotriva sentinţei penale a Tribunalului Maramureş şi obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.