La Tg. Lăpuş – Concerte de colinde cu participarea a peste 2.800 de colindători

0
790

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, pe scena Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiş”, împodobită cu un superb pom de Crăciun, cu o masă ţărănească încărcată de colăcei copţi pe vatra cuptorului, mere, nuci, alune şi-ntr-un cadru organizatoric de excepţie asigurat de către Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Tg. Lăpuş – s-a desfăşurat Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă, ajuns acum la a XXII-a sa ediţie.

S-a implicat în mod remarcabil primarul urbei lăpuşene, d-l Mitru Leşe, cel care a avut onoarea de a deschide Festivalul şi care a rostit un cuvînt de bun venit tuturor participanţilor. Pe parcursul a peste 4 ore s-au perindat pe scenă rînd pe rînd, interpretînd după datina străbună,  tradiţionale colinde.

Grupul de colindători din satul Rogoz
Grupul de colindători din satul Rogoz

Moderatoarea şi prezentatoarea Festivalului a fost eleva din clasa a XI-a, Andreea Ghiţiu, de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”. Au colindat 3 grupe mari de copii de la Grădiniţa cu program prelungit din Tg. Lăpuş, prof. coordonator Corina Uglea şi Mihaela Hatos, la a doua grupă Mihaela Marton, iar la a treia grupă mare, instructor educ. Elena Marton şi prof. Ana Maria Bogdan. S-au prezentat sce­­nic şi grupul de colindători de la Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă, prof. Nicoleta Tancu. În cadrul acestui festival s-a colindat în trei limbi: română, maghiară şi franceză. Au făcut-o grupul de colindători din multe şcoli lăpuşene, Şcoala generală „Benko Ferenc” din satul Dămăcuşeni, instructor d-na înv. Edith Molnar, în franceză au colindat grupul din satul Rohia de la Şcola Gimnazială „N. Steinhardt”, instructori înv. Floarea şi Marin Stratu, Andreea Rad. De la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” au colindat impresionant Grupul folk „Adrian Păunescu”, prof. instructor Gabriela Cosma, Grupul de colindători ai claselor a XII-a B,D şi F de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, prof. Ana Boga, Marius Burzo şi Claudiu Cândea şi tot de la acest liceu, un grup solo-colinde. Punctul forte în concertul maraton l-a constituit evoluţia remarcabilă a Şcolii Gimnaziale din satul Rogoz, la care am admirat, nu doar repertoriul de colinde, dar şi costumaţia  autentică, specifică zonei folclorice Lăpuş (prof. Mariana Şanta şi Gabriela Cosma), colindătorii din satul Boiereni, (instr. Zelica Raţ, Nicoleta Costea şi Angelica Stanciu), de la ciclul gimnazial Rohia, înv. Maria Cupşa, Adriana Pop şi Doina Văsuţ, de la Răzoare, instr. Ramona Raţ şi Semida Pop, de la ciclul primar Rogoz Valerica Man, Anca Horţ şi Aurica Perţa.

Colindători din comuna Cerneşti
Colindători din comuna Cerneşti

A venit apoi rîndul grupului de colindători de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, coordonator d-na prof. Viorica Costenar, care a susţinut un concert remarcabil de colinde.  În finalul Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă de la Tg. Lăpuş, a colindat pe trei voci – Corul Simboll de la „Petru Rareş”, grupare  corală coordonată de către preotul proh, prof. drd. Andrei Baboşan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.