Începînd cu data de 1 ianuarie 2016, au intrat în vigoare Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, acte normative prin care s-au adus atît modificări de formă vechilor coduri, cît şi modificări de fond unor dispoziţii legale.
Astfel, renumerotarea articolelor din Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală şi modificarea dispoziţiilor legale privind termenul de contestare a actelor administrative fiscale impun adaptarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, procedură care a fost aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 296/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
În plus, prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015 au fost aduse modificări art. 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, în sensul că persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule pot solicita restituirea integrală a acesteia. Prin urmare, organele fiscale nu mai calculează timbrul de mediu în vederea stabilirii şi restituirii diferenţelor dintre sumele achitate anterior sub formă de taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi suma reprezentînd timbrul de mediu, ci se restituie sumele, astfel cum acestea au fost achitate.