În ultimii patru ani, învăţământul şi educaţia beneficiază, în Baia Mare, din partea administraţiei publice locale, de o susţinere fără precedent. Rând pe rând au fost reabilitate, modernizate şi dotate creşe, grădiniţe, şcoli şi licee şi demersul acesta nu se va opri până dorinţa primarului Cătălin Cherecheş nu va fi împlinită: condiţii unitare pentru toţi copiii şi elevii din oraşul nostru, indiferent de unitatea de învăţământ pe care o frecventează.
În opinia lui Cherecheş, educaţia este prioritară, fiind şansa dezvoltării municipiului Baia Mare, dar şi a României. Tocmai de aceea, pe lângă investiţiile masive pe care autoritatea locală le face la capitolul infrastructurii şcolare, primarul Cătălin Cherecheş, alături de Consiliul Local, susţine excelenţa în învăţământ, oferind sprijin elevilor care obţin performanţe deosebite pe parcursul anului şcolar. Gala Învăţământului Băimărean, unde sunt recompensaţi anual elevii eminenţi, dar şi dascălii lor, este unul dintre demersurile prin care administraţia locală îşi subliniază dorinţa de a sprijini performanţa în educaţie. Despre ce s-a realizat în ultimii patru ani la capitolul investiţii în învăţământul băimărean, dar şi despre ce urmează, vă propunem să aflaţi din cel de al patrulea interviu din seria de zece realizate cu primarul Cătălin Cherecheş. Aceste interviuri le găsiţi şi pe site-ul www.actualmm.ro.
“De la nivel de creşă trebuie să îi sprijinim pe copii, să le deschidem apetitul pentru educaţie, oferindu-le condiţiile cele mai bune”
În Baia Mare s-au făcut investiţii masive în ultimii patru ani la capitolul infrastructură în unităţile de învăţământ, pe când în alte oraşe mai mari, situaţia nu este deloc roz. Ministerul Educaţiei nu a reuşit ani de zile să rezolve aceste probleme şi a plasat responsabilitatea pentru infrastructura existentă în grija administraţiilor locale. Baia Mare are astăzi două dintre cele mai moderne creşe din România, în majoritatea şcolilor aţi venit cu investiţii majore, iar liceele şi colegiile din oraş au fost supuse unor ample lucrări de reabilitare şi modernizare.
Avem două creşe moderne, 3 şi 5, realizate la cele mai înalte standarde şi care sunt cu certitudine un exemplu pentru cum ar trebui să arate aceste unităţi în România. Aceste investiţii în unităţile de îngrijire şi educare a copiilor sunt extrem de importante pentru că ele oglindesc calitatea vieţii dintr-o comunitate. Cel mai important este că am reuşit să venim cu dotări moderne, în acord cu vârsta beneficiarilor şi oferim astfel celor mici cele mai bune condiţii, dar şi părinţilor lor liniştea de care au nevoie. Planul nostru este să mai construim o creşă şi o grădiniţă, în cartierul Vasile Alecsandri, dar şi să desfiinţăm în timp unităţile care funcţionează la parter de blocuri. Pentru că este nevoie de creşe şi grădiniţe spaţioase, cu dotări moderne, de curte amenajată cu locuri de joacă, unde cei mici îşi pot petrece timpul liber, se pot juca şi se pot bucura de activităţi în aer liber. La fel de mult cum ne preocupă condiţiile şi dotările din interiorul unităţilor de învăţământ, punem accent şi pe dotările din exterior, mişcarea şi recreerea în aer liber fiind importante pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici. De la nivel de creşă trebuie să îi sprijinim pe copii, să le deschidem apetitul pentru educaţie, oferindu-le condiţiile cele mai bune. Mi-aş fi dorit foarte mult ca din 2011 încoace, Guvernul României şi Ministerul Educaţiei să nu lase tot ceea ce înseamnă reabilitări de şcoli, grădiniţe şi licee pe seama autorităţilor locale. Pe de o parte, ne onorează să fim parte a dezvoltării sistemului de învăţământ, pe de altă parte este foarte greu, cu un buget limitat, să facem faţă tuturor solicitărilor şi tuturor nevoilor pe care le are învăţământul şi în Baia Mare, dar şi în alte localităţi din România. Deocamdată nimeni sau prea puţini au considerat în ţara asta că învăţământul ar trebui să fie prioritatea numărul 1 a acestei ţări. Noi, Consiliul Local şi cu mine, pas cu pas, prin alocările bugetare pe care le-am făcut şi le vom face, vom certifica faptul că pentru noi învăţământul este prioritar. Am spus-o de fiecare dată: nu putem vorbi despre dezvoltare economică, dacă nu avem un sistem educaţional pus la punct şi nu ne ocupăm de problemele din învăţământ”.
“Cel mai important lucru pe care putem şi trebuie să-l facem pentru comunitatea noastră este educaţia”
Pe lângă investiţiile masive pe care administraţia locală le-a făcut în ultimii patru ani în învăţământ, aţi demarat în paralel un proiect care se numeşte Gala Învăţământului Băimărean prin care elevii care obţin performanţe deosebite şi profesorii care îi pregătesc sunt recompensaţi financiar. La nivelul administraţiei locale, susţineţi financiar şi proiectele derulate de elevi sau dedicate lor. Aţi venit în 2015 şi cu o acţiune prin care toţi copiii care au început claza zero au primit ghiozdane şi rechizite gratuite.
În total, în perioada 2011-2015 am investit aproape 1.200.000 de lei pentru susţinerea proiectelor şi performanţelor elevilor şi profesorilor băimăreni. Sumele au crescut anual, deoarece, cred eu, am reuşit să susţinem în rândul elevilor dorinţa de a obţine performanţe. Dacă în 2011, pentru premierea celor care au obţinut rezultate deosebite am alocat 70.000 de lei, în 2012 am sărit la 85.000 de lei, în 2014 premierile au fost de 212.000 de lei, iar în 2015 peste 250.000 de lei. Gala Învăţământului Băimărean s-a născut din apreciere pentru rezultatele, eforturile şi prestigiul pe care elevii şi profesorii lor, care obţin rezultate deosebite, îl aduc oraşului şi comunităţii noastre. Cel mai important lucru pe care putem şi trebuie să-l facem pentru comunitatea noastră este educaţia. Iar cei care obţin rezultate sunt certificarea faptului că se merge pe drumul cel bun. Aceşti elevi sunt un exemplu pentru generaţia lor, un model pentru comunitate, prin rezultatele deosebite şi performanţele obţinute. Nu putem să îi uităm însă nici pe profesorii care îi pregătesc şi îi şlefuiesc pe aceşti elevi eminenţi. Toţi elevii băimăreni înscrişi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2015 – 2016 au primit din partea administraţiei publice locale ghiozdane şi rechizite. Demersul face parte din proiectul “Primul meu ghiozdan”, aprobat în unanimitate de aleşii locali în luna august, la iniţiativa mea. În total este vorba de 1.200 de micuţi. Dezvoltarea economică, dezvoltarea edilitară şi modernizarea infrastructurilor de toate tipurile sunt importante pentru administraţia publică locală, dar educaţia trebuie să fie pe primul loc. Trebuie să susţinem învăţământul, deoarece fără educaţie nimic nu are valoare.
Colegiile şi liceele din Baia Mare, supuse unor ample investiţii de reabilitare, modernizare şi dotare. Ce s-a făcut şi ce urmează la acest capitol?
La Colegiul Naţional Gheorghe Şincai am mers pe două proiecte. În primul rând am finalizat reabilitarea, modernizarea şi extinderea unui corp multifuncţional nou. Am demolat sala veche de gimnastică şi am construit o clădire nouă. Am amenajat şi dotat două noi laboratoare de informatică, o sală multifuncţională cu aproximativ 200 de locuri care permite desfăşurarea unor activităţi şcolare sau extracurriculare, o sală de mese prin care dorim să încurajăm dezvoltarea unui comportament sănătos şi ordonat în ceea ce priveşte alimentaţia. Aici studiază peste 900 de elevi, avem peste 70 de profesori, cărora ne-am străduit să le asigurăm un nivel calitativ îmbunătăţit al procesului educaţional. Avem apoi reabilitarea clădirii vechi a acestui colegiu, monument istoric, construit în 1908. Reabilităm faţada, schimbăm tâmplăria, învelitorile, deschidem vechiul acces, reabilităm centrala termică, refacem coşul de fum, reabilităm grupurile sanitare şi refacem finisajele interioare. Schimbăm instalaţiile de toate tipurile, vom avea un sistem de detecţie a incendiilor, dar şi sistem de supraveghere şi antiefracţie. În ceea ce priveşte corpul de clădire mai nou, construit în 1978, avem şi aici lucrări similare. Vom reabilita trotuarele din zonă şi spaţiile verzi.
Avem apoi Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, care este una dintre unităţile de învăţământ de mare prestigiu la nivelul Transilvaniei, nu doar la nivelul municipiului Baia Mare sau al judeţului Maramureş, astfel că este important ca noi, autoritatea locală, să venim şi să sprijinim consolidarea sistemului de învăţământ de aici. Mă refer aici prin condiţiile pe care le creăm, prin baza materială pe care o generăm. Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” nu a beneficiat de mari investiţii în cei 50 de ani de la înfiinţare. Prin lucrările pe care le-am demarat acolo, în valoare de peste un milion de euro, ne dorim să avem la final o unitate de învăţământ la standarde europene. Toate cele trei corpuri de clădire au fost supuse unor lucrări de reabilitare la nivelul finisajelor, instalaţiilor, tâmplăriei, în plus izolăm şi termic. Avem aici 1.200 de elevi, majoritatea cu rezultate deosebite la concursurile naţionale şi internaţionale, 80 de dascăli care îşi dau silinţa să scoată din aceşti copii tot ce e mai bun. Dacă le vom oferi şi condiţiile necesare cred că o să avem performanţe şi satisfacţii din ce în ce mai mari. Pe viitor, din fonduri europene, poate vom reuşi chiar să extindem acest colegiu, să construim săli noi, laboratoare, dar chiar şi o cantină.
Prin extinderea şi reabilitarea Colegiului Economic «Nicolae Titulescu» (CENT) Baia Mare am construit o aripă nouă de clădire, asigurând astfel noi spaţii de învăţare, dar am dotat şi cabinetele şi laboratoarele. Am realizat grupuri sanitare noi, cu acces şi pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru care am amenajat şi o rampă, care iniţial nu exista. Tot aici am reabilitat şi 300 de metri pătraţi de spaţii verzi destinate recreerii şi petrecerii timpului liber al elevilor, în incinta campusului colegiului.
Am continuat apoi cu Liceul de Arte, care nu este o şcoală sau un liceu oarecare. Este un liceu emblematic al oraşului nostru, un liceu care merită toată atenţia autorităţii locale şi are atenţia mea şi a Consiliului Local. Avem tot ceea ce înseamnă dorinţă de a investi aici. Am început o lucrare importantă de reabilitare a unei construcţii vechi, istorice. Am oferit spre administrare, şi acesta a fost şi scopul pentru care am preluat clădirea care în trecut a fost Casa Pionerilor, pentru a da spaţii în plus acestui liceu. Consider că peste câţiva ani vom vedea o platformă educaţională pe zona de arte plastice şi muzică absolut remarcabilă la nivelul Europei de Est. La fel ca şi la Şincai sau Titulescu, îmi doresc ca şi la Liceul de Arte să venim cu toate investiţiile necesare începând de la infrastructură şi până la dotări. Avem de rezolvat aici săli de clasă noi, sală de sport, să reabilităm sala de spectacole, dotări şi instrumente.
Ce investiţii aveţi programate în unităţile de învăţământ din Baia Mare în 2016?
Am estimat pentru acest an un total de 19.000.000 de lei la capitolul investiţii în învăţământ. Aici avem practic proiectele de reabilitare de la colegiile Vasile Lucaciu şi Şincai, etapa a doua, reabilitarea corpului vechi de la Liceul de Arte, sală de sport la Şcoala nr. 6, extinderi şi modernizări ale mai multor grădiniţe cum este Step by Step, unde modernizăm corpul vechi, nr. 8, nr. 30, nr. 9 unde avem reabilitări, extinderi, modernizare şi dotări. Evident, vom executa diverse reparaţii şi amenajări şi la alte unităţi de învăţământ din oraş. Îmi doresc foarte mult să ne orientăm şi înspre reabilitarea Colegiului Anghel Saligny, fostul Liceu de Construcţii şi Arhitectură din Baia Mare. Mi-aş dori foarte mult să se numească din nou Colegiul de Construcţii şi Arhitectură. Am stabilit cu doamna director, în care am mare încredere, să ne orientăm în primul rând spre condiţiile pe care le au elevii în internat. Vreau ca în internat să fie doar doi elevi într-o cameră, să aibă posibilitatea să şi studieze în camerele în care locuiesc, să aibă posibilitatea ca în cămin la nivelul fiecărui palier să fie câte o sală comună unde să îşi poată pregăti ceva de mâncare dimineaţa sau seara, să aibă undeva la parter o sală comună unde să fie maşini de spălat haine, unde să fie maşini de uscat haine. Sunt din păcate erori ale unei perioade în care fiecare a făcut ce a vrut. Unul dintre liceele de mare prestigiu din Baia Mare şi Maramureş a ajuns într-o stare de paragină şi cred că a venit momentul să-l reabilităm, să-l readucem la lumină şi la nivelul pe care ni-l dorim atât din punct de vedere educaţional cât şi al dotărilor.
“Universitatea Baia Mare. Un alt vis îndrăzneţ prinde contur”
Cel mai mare vis pe care îl aveţi la capitolul educaţie în Baia Mare este înfiinţarea Universităţii Baia Mare. Ce alte proiecte veţi demara în perioada care urmează?
Îmi doresc foarte mult să reuşim cât de curând să punem bazele Universităţii Baia Mare. Va fi o universitate cu specializări foarte bine alese, astfel încât să ne raportăm la dezvoltarea Băii Mari, a Maramureşului, a României, a Europei şi a lumii într-o perspectivă de 50 de ani. Pentru că cei care astăzi sunt în zona învăţământului preuniversitar şi intră peste un an, doi sau trei în această Universitate Baia Mare vor trebui să aibă repere despre cum se va mişca lumea şi cum va evolua lumea peste 20, 30 sau 50 de ani. Universitatea Baia Mare îşi va avea locaţia în centrul municipiului Baia Mare, în fosta clădire a companiei Remin, în sediul unde funcţionează astăzi Primăria Baia Mare şi în clădirea Hotelului Maramureşul, astfel încât să amenajăm în zonă un centru educaţional integrat. Apoi îmi doresc în cursul acestui an să implementăm un proiect unic pentru România, pentru a determina copiii să ducă o viaţă sănătoasă prin sport. Este vorba despre DACIADA, un proiect pe care îl vom derula la nivelul grădiniţelor, claselor primare, gimnaziale şi a liceelor din Baia Mare. Prin acest proiect venim în întâmpinarea a aproximativ 22.000 de copii. Vom introduce în această Daciadă toţi profesorii de sport din oraşul nostru contra unei sume de 100 până la 500 de lei, pe care îi vor primi lunar, pentru a-i educa din perspectivă sportivă pe aceşti copii. Aceşti copii, pe grupe de vârstă, vor putea să aleagă între a face tenis, fotbal, handbal, rugby, volei, diverse sporturi. Municipiul Baia Mare le va oferi tuturor echipament sportiv însemnând echipament de joc, trening, pantofi de sport şi aceşti copii vor face sport sub această platformă, Daciada, nu în orele de sport, ci în afara acestora. Vor fi antrenamente absolut gratuite şi vom face campionate şcolare pe fiecare grupă de vârstă în parte. Vom coopta şi cluburile de copii şi juniori care nu tind neapărat spre înalta performanţă, dar totuşi se ocupă de educarea sportivă a copiilor. Eu cred că acest model poate să fie un model reprezentativ din punct de vedere sportiv, a sănătăţii pentru întreaga Românie. (Annamaria Somay)
Sinteti un cotidian de tot rahatul, sinteti vinduti primarului kake… si pentru voi ca si pentru el au inceput sa bata clopotele.
Apropo, tovarase sef de SMA ( redactorul sef tractoristul goja nicu ) rau ai ajuns sa te vinzi ca Iuda pentru 30 de arginti, nu uita ca pe lumea aceasta orice tradare se plateste si ADEVARUL triumfa !