Lucrările la podul de la Ulmeni continuă

4
2730

Viitorul pod peste Someş, din dreptul oraşului Ulmeni, prinde contur încet, dar sigur. Astfel, toată structura betonată, formată din patru picioare plus două rampe, a fost finalizată pe ambele maluri ale râului.
De asemenea, mai multe containere cu arcele de pod şi alte componente metalice au sosit deja din China şi urmează a fi montate cât de curând: „Până în acest moment sunt executate lucrări în proporţie de peste 60%, ceea ce înseamnă că structura de beton este terminată. Cele patru picioare ale podului sunt turnate şi au fost finalizate încă din toamna anului trecut, ele înălţându-se de la 20 de metri de sub nivelul solului. De asemenea, au sosit deja din China arcele, care au o lungime de 140 de metri şi vor fi montate de o parte şi de alta a podului, plus structura pe care va fi calea de rulare. Distanţa între cele două picioare ale construcţiei este de 104 metri, fiind podul cu una dintre cele mai mari deschideri din România”, a declarat Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni. Podul va avea peste 14 metri lăţime, cu două benzi rutiere, câte una pe sens, plus alte două pietonale. Valoarea proiectului se ridică la circa 10,6 milioane de lei cu TVA-ul inclus, din care primăria a cofinanţat lucrarea cu peste un milion de lei. Constructorul speră ca la începutul toamnei, în luna octombrie cel târziu, podul să fie inau­gurat, deşi termenul de finalizare este februarie 2017. Prin construcţia noului pod, distanţa drumului care leagă Ulmeni de Baia Mare se va scurta cu circa 15 kilometri. Şoferii nu vor mai fi obligaţi să facă un ocol pe la podul de la Ardusat pentru a putea trece de cealaltă parte a râului Someş.

Lucian Morar - primarul oraşului Ulmeni
Lucian Morar – primarul oraşului Ulmeni

2015 – anul cel mai bun din istoria post-decembristă

Anul trecut a fost unul de excepţie pentru administraţia din Ulmeni, datorită fondurilor multe primite de comunitate de la centru. Cu aceşti bani, primăria a putut cofinanţa o serie de proiecte importante sau finanţa integral altele: „Anul 2015 a fost pentru oraşul Ulmeni o gură de oxigen, cel mai bun an din istoria post-decembristă, referitor la capitolul financiar. Am beneficiat de o reglementare pe care fostul guvern a introdus-o, cu plafoanele minime de finanţare de la bugetul naţional pentru bugetele locale, motiv pentru care am reuşit să cofinanţăm cu o sumă consistentă de bani construcţia podului de peste Someş. Astfel, Consiliul Local a alocat un milion de lei din bugetul propriu pentru lucrări la obiectiv. Am realizat şi alte obiective importante, modernizări de drumuri, extinderi de reţele de apă, chiar şi canalizare sau îmbunătăţirea infrastructurii şcolare. De asemenea, a rămas un excedent de aproape un milion de lei la sfârşitul anului”, a explicat primarul.

Iluminat public cu leduri
Iluminat public cu leduri

Reţeaua de iluminat a trecut pe leduri

Iluminatul public s-a modernizat în oraşul Ulmeni, în sensul că s-au înlocuit aproximativ 300 de corpuri de iluminat clasice cu becuri led. Banii necesari acestei lucrări, adică circa 200.000 de lei, au provenit din bugetul local. Cu această investiţie, primăria face o economie substanţială la factura lunară a energiei electrice. În plus, becurile luminează mai eficient şi mai mult timp. Piaţa agroalimentară a fost modernizată şi aceasta. S-a construit un punct pentru igiena celor care vin aici. Investiţia, în cuantum de aproximativ 100.000 de lei, a fost realizată tot din bugetul local. Lucrări s-au realizat şi la Liceul Tehnologic din Ulmeni, unde s-a construit o tribună lângă terenul de sport, aceasta costând 100.000 de lei. Construcţia a fost necesară deoarece aproape toate activităţile sportive din oraş se desfăşoară aici.

Extinderea reţelei de apă
Extinderea reţelei de apă

Alimentarea cu apă, extinsă în trei localităţi

Reţeaua de alimentare cu apă se extinde în localităţile Vicea, Someş-Uileac şi o parte din Arduzel. Lungimea reţelelor noi este de aproximativ 20 de kilometri, din care s-au finalizat deja circa o treime. Pentru această investiţie, administraţia a alocat 270.000 de lei din bugetul local, ea fiind în derulare şi în acest an. De asemenea, primăria a reabilitat trei drumuri: în Chelinţa (200.000 de lei-fonduri de la bugetul local), la Ţicău şi la Arduzel. Tronsoanele au fost asfaltate, construite podeţe, iar pe laterale s-au realizat rigole pentru apele pluviale. Ultimele două, în lungime de 2,5 kilometri, au fost refăcute cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, plus cofinanţare a primăriei, în sumă totală de 2,7 milioane de lei.
Căminele culturale din localitate au fost dotate cu mobilier specific. Aproximativ 1.500 de scaune au luat locul băncilor clasice. Au fost schimbate şi 200 de mese, astfel că acum aceste cămine oferă condiţii decente de desfăşurare a activităţilor artistice şi culturale. Şi clădirea veche a grădiniţei din Ulmeni a fost reabilitată. Cu toate acestea, primăria va începe în anul 2016 construcţia unei noi grădiniţe în oraş, la standarde europene.

4 COMENTARII

  1. PODUL PESTE sOMES LA CHELINTA ESTE O ABERATIE! NU SE JUSTIFICA DELOC ECONOMIC. BASCA PROIECTAREA PROASTA ! UN TIR ADEVARAT NU POATE IESI DE PE PODUL IN CAUZA.
    IZMENARUL DE OPREA A LOCAT BANII! ACUM DACA AR PUTEA I AR RETRAGE CU DOBANDA DE LA PRIMARUL CARE SI FACE VANT SI INSPRE CONSILIUL JUDETEAN!

  2. Viziatati terenurile de fotbal,tribuna vopsita din curtea liceului si piata agroalimentara,faceti un calcul simplu,ptr cele trei terenuri modernizate 1.5 miliarde vechi,vopsirea tribunelor cu lavabil 1 miliard vechi,constructia unui wc public,1 miliard vechisi vedeti ce bine gestioneaza banul public „harnicul „primar.Sper saa le spuna celor de la DNA cat de gospodar este …………..

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.