Aproximativ 450 de elevi din liceele băimărene au fost informaţi despre pericolele la care se expun dacă aleg să consume substanţe interzise, activităţile preventiv-educative făcând parte dintr-o amplă campanie de prevenire a consumului de droguri, iniţiată la începutul acestui an de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş, în colaborare cu specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
În această săptămînă, mesajul general al campaniei: „Sunt ocupat să trăiesc!” a ajuns la elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Bariţiu”, din Baia Mare, unde poliţiştii au susţinut dezbateri, cu elevii claselor a IX-a şi a XII-a, despre consecinţele consumului de droguri, inclusiv al substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, aşa-zisele etnobotanice. În discuţii, au fost evidenţiate pericolele pe care drogurile de risc şi cele de mare risc le pot avea asupra vieţii şi sănătăţii consumatorilor, rapiditatea cu care se poate instala dependenţa şi ce înseamnă aceasta, efectele plantelor etnobotanice, dar şi prevederile legale în domeniu.
Aspecte de ordin legislativ
• Sancţionarea traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional sunt prevăzute în capitolul 2 al Legii nr.143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
• Conform art. 2 (alin. 1): cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea sub orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
• Dacă faptele de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi (art. 2, alin2).
• În art. 4 se prevede: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani.
• În art. 5 se arată că: punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Sfaturi pentru părinţi:
Un rol important în preîntâmpinarea consumului de droguri îl au părinţii, care trebuie să-şi educe copiii corespunzător din punct de vedere moral şi spiritual, pregătindu-i pentru a face faţă realităţilor dure ale vieţii. Atmosfera sănătoasă din familie, dragostea, afecţiunea, comunicarea între părinţi şi copii, constituie astfel principalul aliat în lupta împotriva acestui flagel.
Fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea sa respectată. Meseria de părinte este grea, dar încercaţi să comunicaţi cu copiii dvs. Lipsa de dialog creează bariere de netrecut. Încercaţi să fiţi, în primul rând, prietenii lor, dar fără a fi exagerat de îngăduitori. Explicaţi-le riscurile la care se expun în anumite situaţii, cum le afectează viaţa greşelile comise.
Fiţi fermi cu copiii, dar în nici un caz agresivi. Violenţa nu va rezolva niciodată problemele, dimpotrivă, le agravează, iar unii tineri copiază comportamentul violent al părinţilor. Aşadar, fiţi un exemplu pentru ei şi încercaţi să le oferiţi un climat familial de bună înţelegere.
Atunci când observaţi o schimbare în comportamentul copilului, motivaţi-l pentru a discuta şi a căuta soluţii împreună pentru problemele sale.
Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii lor. Anturajul poate avea o influenţă nefastă asupra comportamentului copiilor.
Doar asumându-vă răspunderea vă puteţi ajuta copiii să reziste tentaţiei drogurilor. Cu siguranţă nu de ele au nevoie pentru împăcarea cu ei înşişi!