Primăria Coaş exploatează lemn în regie proprie

0
888
Sediul Primăriei Coaş

Comuna Coaş deţine aproximativ 800 de hectare de pădure comunală. Administraţia gestionează singură această suprafaţă, astfel că şi exploatează lemn în regie proprie. Din banii obţinuţi pe masa lemnoasă, primăria plăteşte serviciile de pază a suprafeţei, dar şi investeşte în diferite domenii precum religie sau învăţământ.

exploatare de lemnFiind exploatator unic, primăria are şi avantajul comercializării lemnului la un preţ bun, deoarece pe fir nu există intermediari: „Există 800 de hectare de pădure în care avem amenajamentul realizat pe 10 ani, care s-a terminat anul acesta, dar am făcut deja altul. Mai recoltăm pentru bani, ca să putem plăti paza, că avem contracte de prestări servicii de pază, încheiate cu ocoalele silvice. Ne costă 62 de lei plus TVA pe hectar. Deci, la asemenea suprafaţă, se adună o sumă destul de consistentă plus exploatatul, că facem noi administrarea. Practic noi scoatem la licitaţie exploatarea, în rampă, tot. Am vândut ultima dată lemnul de stejar cu 850 de lei metrul cub. Contează foarte mult ca tu să scoţi la licitaţie. Deci treaba asta ne ajută foarte mult. Spre exemplu noi ajutăm biserica, şcoala. Acum facem o capelă şi din banii pe care-i încasăm din exploatarea pădurii comunale alocăm, prin Consiliul Local, către parohie banii respectivi. Bine, că se adună şi de prin sat, dar dăm şi noi o parte”, a explicat primarul comunei, Sabin Raţ. Primăria doreşte în acest an implementarea unui proiect prin care să asfalteze şi drumul forestier care străbate pădurile comunale. Tronsonul, în lungime de aproximativ şapte kilometri, a fost construit în anul 2008. Tot prin proiectul respectiv se vrea şi extinderea drumului cu încă trei kilometri, astfel acesta să ofere acces în toate zonele din pădure.

Drumul ce leagă Coaş de Întrerâuri, modernizat

Drumul comunal către Întrerâuri
Drumul comunal către Întrerâuri

Anul trecut s-a finalizat un proiect, pe Ordonanţa 28, la DC 46, ce leagă Coaş de Întrerâuri. Astfel, pe o porţiune de circa doi kilometri s-a turnat asfalt. De asemenea, alţi cinci kilometri s-au pietruit, în cadrul altui proiect. Investiţiile s-au ridicat la aproximativ 2,5 milioane de lei. Până în anul 2000 aici nu era nici un drum de legătură între cele două localităţi, aşa că s-a construit acest tronson de peste 10 kilometri, care acum s-a modernizat. Oamenii ajungeau acolo doar pe la Preluca-Copalnic. Drumul este cu atât mai important cu cât, s-a construit o zonă de agrement, un sat de vacanţă, cu peste 15 căsuţe. Mai mult, acolo s-a introdus şi reţeaua de alimentare cu apă.

Se lucrează la canalizare

Lucrările la reţeaua de canalizare au început tot anul trecut, în luna decembrie. Proiectul, pe fonduri de Mediu, în valoare de un milion de euro plus TVA, este în derulare şi are termen de finalizare doi ani. Astfel, s-a construit o staţie de epurare proprie, însă, din cauza vremii nefavorabile,  s-au executat doar 1,5 kilometri de canalizare până acum, dintr-un total de 8 kilometri. Oamenii sunt mulţumiţi că în sfârşit vor avea şi ei reţea de canalizare: „Aşteptam de mult să se introducă sistemul de canalizare la noi în comună, să avem şi noi condiţii decente, că doar suntem în secolul 21”, a spus Leontin V., localnic. „Să ajungă numai cu reţeaua şi la noi odată să ne putem conecta la ea şi să scăpăm odată de grija golitului fosei septice”, ne-a explicat şi Maria Pop.

Şcoala din comună, modernizată

Şcoala gimnazială “Ion Popescu de Coaş”
Şcoala gimnazială “Ion Popescu de Coaş”

Tot prin Ordonanţa 28 este în derulare proiectul de extindere şi modernizare a şcolii generale din comună. Practic se construiesc grupuri sociale şi se realizează sistemul de încălzire centrală. Cuantumul investiţiei se ridică la circa 450.000 de lei. De asemenea, tocmai s-a finalizat şi reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică de pe raza comunei. Investiţia s-a ridicat la 1,7 milioane de lei. Toţi stâlpii din lemn au fost înlocuiţi, la fel şi cei din beton, dar vechi. În total s-a schimbat 80% din stâlpi. S-au făcut şi extinderi, unde erau branşamente individuale, introducându-se reţeaua trifazată. Pentru aceasta s-a construit şi un nou post de transformare care să asigure tensiunea potrivită. Până acum oamenii aveau probleme cu oscilaţiile curentului în unele zone: „Cădea des tensiunea şi se oprea curentul când exista un consumator mare pe reţea. Acum nu mai avem asemenea probleme şi e bine”, ne-a explicat Vasile T. Odată cu schimbarea stâlpilor s-au înlocuit şi corpurile de iluminat clasic, cu unele pe led. Nu este acoperită toată comuna cu noua tehnologie de iluminat, ci doar centrul ei, dar economia de energie electrică este una substanţială, mai spune reprezentantul administraţiei locale.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.