Manifestaţii de protest în sănătate, până la grevă generală

0
425

• Solidaritatea Sanitară respinge categoric anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate

Luând act de conţinutul proiectului de OUG privind salarizarea unitară, care prevede în Anexa nr. III scăderi ale salariilor din grilă, pentru angajaţii din Sănătate, şi cu cca. 60% pentru anumite categorii, se constată că Ministerul Muncii intenţionează să-şi încalce angajamentele luate.
În aceste condiţii, Comitetul Director al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a iniţiat procedura declanşării manifestaţiilor de protest ce pot merge până la greva generală.
Având în vedere numeroasele anomalii pe care le conţine proiectul de lege, angajaţii din sănătate consideră că acesta este o dovadă de neprofesionalism, determinată de absenţa consultării experţilor în salarizare. Două din numeroasele exemple în acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizaţi sub nivelul medicilor veterinari şi scăderea salariilor din grila asistentelor medicale, în medie, cu cca. 50%.
Chiar dacă partea introductivă a actului normativ preia câteva dintre solicitările angajaţilor din sănătate, având şanse să rezolve unele probleme, acestea au o pondere prea mică raportat la ansamblul impactului estimat în cazul Anexei nr. III (Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”). Suplimentar, există numeroase contradicţii între corpul legii şi anexele acesteia. Cumularea acestor erori şi inadvertenţe, cu faptul că proiectul de lege este sub nivelul Legii nr. 284/2010 în privinţa ierarhizării salariilor, îi determină să-l respingă în întregime.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.