Subiecte “fierbinţi” la SIF-uri

0
335

Acţionarii SIF-urilor şi cei ai Bursei de Valori se vor întruni, în această săptămână, în Adunările Generale, având pe ordinea de zi subiecte importante. La SIF1 Banat-Crişana se va da o luptă pentru distribuirea profitului, deoarece grupul “Erste Bank” a solicitat dividende mai mari, la SIF Moldova se va discuta, din nou, con­solidarea valorii nominale a acţiunilor, după ce operaţiunea a fost blocată prin acţiunea în instanţă a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, iar la SIF Transilvania se vor ţine alegeri, la cererea unor acţionari, după intervenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Totodată, acţionarii BVB vor discuta fuziunea cu Sibex.

SIF1 şi SIF2 deschid şirul Adunărilor Generale

SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova au programat AGA, luni, 25 aprilie. Conducerea SIF1 Banat-Crişana a propus acţionarilor repartizarea profitului net de anul trecut, în sumă de 75.324.568 lei, la rezultatul reportat şi folosirea banilor pentru un program de răscumpărare de acţiuni, o propunere avantajoasă pentru acţionari, însă unii acţionari vor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul trecut, adică 0,1098 lei/acţiune.
În 2015, SIF1 Banat-Crişana a acordat dividende de 0,1 lei/acţiune, din profitul de 134,17 milioane lei, din 2014, după doi ani în care cîştigurile nu au fost distribuite.
SIF Moldova doreşte consolidarea valorii nominale a acţiunilor
Conducerea SIF Moldova a pus pe ordinea de zi a AGA, de luni, 25 aprilie, unele amendamente la procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei la 2,5 lei/acţiune, după ce operaţiunea a fost blocată în instanţă. Acţionarii vor decide asupra derulării operaţiunii, în baza unui prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale este 17.10.2016, iar data plăţii este 08.11.2016.
Conducerea SIF Moldova a propus repartizarea unui dividend de 0,045 lei/unitate, din profitul pe anul trecut.

AGA “incendiară” la SIF Transilvania

SIF Transilvania va avea parte, din nou, de o luptă între grupurile de acţionari. Conducerea SIF3 Transilvania a propus acţionarilor un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane lei. Dividendul reprezintă un randament de 10%, prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3, în anul 2015.
De asemenea, acţionarii doresc aprobarea aplicării metodei votului cumulativ pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania şi alegerea membrilor acestuia prin aplicarea metodei votului cumulativ, pentru un mandat cu o durată de 4 ani.

Fără propuneri suplimentare la SIF4 Muntenia şi SIF5 Oltenia

Acţionarii SIF4 Muntenia se vor întruni, miercuri, 27 aprilie, propunerea conducerii fiind distribuirea unui dividend brut de 0,045 lei/acţiune, adică 36,3 milioane de lei în profitul net aferent anului 2015. Potrivit SIF4, acesta reprezintă apro­ximativ 57% din totalul profitului net de repartizat, de 63,8 milioane lei, înregistrat de SIF Muntenia.
Pentru Adunarea generală de joi, 28 aprilie, conducerea SIF Oltenia a propus acţionarilor aprobarea repartizării unui dividend de 0,13 lei/ac­ţiune. Astfel, din profitul net de 132.405.011,14 lei, vor fi acordate dividende în suma de 75.421.542,82 lei, reprezentând 56,96%, ceea ce asigură un dividend brut de 0,13 lei/acţiune.

Fuziunea burselor din România

Fuziunea celor două burse, din Bucureşti şi Sibiu, este, din nou, supusă atenţiei acţionarilor BVB, în cadrul Adunării Generale din 26 aprilie. Conducerea BVB a transmis acţionarilor că intenţionează să absoarbă Sibex, aceasta urmând să dispară.
La adunarea generală, acţionarii BVB vor mai decide distribuirea unor dividende de 6,66 milioane lei (0,8687 lei/acţiune), din profitul anului trecut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.