Aeroporturi construite cu bani europeni stau neutilizate

0
712

Mai multe aeroporturi din Europa, în care s-au investit sute de milioane de euro, stau nefolosite. De pe acestea nu a zburat nici un avion după ce s-au finalizat. Al nostru ar putea fi folosit, însă momentan trebuie găsiţi bani pentru decontul lucrărilor de modernizare, care sunt în derulare.
Astfel, reprezentanţii judeţului aşteaptă un răspuns ferm de la Uniunea Europeană pentru a primi o nouă finanţare ce ar asigura decontul lucrărilor de extindere a pistei Aeroportului Internaţional Baia Mare, un obiectiv strategic atât pentru Maramureş, cât şi pentru întreaga regiune de nord. Reticenţa celor din Uniunea Europeană la alocarea fondurilor pentru aeroport este însă mare, după ce „s-au fript” cu o serie de investiţii similare, nefolosite în prezent: „Reproşurile care s-au făcut celor de la Ministerul Fondurilor Europene, legate de investiţia la aeroportul din Baia Mare, sunt că s-au realizat şi alte aeroporturi în Europa şi din păcate nu a zburat nici un avion de pe ele. Chiar anul trecut, când am fost în Valencia, am vă­zut un aeroport în care Uniunea Europeană a investit 560 milioane de euro şi bineînţeles că nu a zburat nici un avion de acolo. Deci este un fel de: ne-am fript în ciorbă, aşa că acum suflăm şi în iaurt!”, a spus Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare.
Obiectivul de la noi este momentan într-un amplu proces de reabilitare şi extindere a pistei de decolare-aterizare. Din păcate, proiectul european prin care se fac aceste lucrări de modernizare trebuia finalizat încă de anul trecut. Din diferite motive, investiţia nu s-a încheiat nici astăzi, aşa că finanţarea iniţială, de circa 9 milioane de euro, s-a pierdut. Autorităţile judeţene se zbat acum pentru a găsi o nouă sursă de finanţare pentru a deconta lucrările care respectă graficul stabilit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.