Medicina de familie – încotro​?

0
1046

Ţara aceasta nu are nevoie de medici de famile? Şi aşa, în ultimul timp, cu scandalul legat de dezinfectanţii din spital, am afirmat cu durere ca îmi este ruşine ca sunt medic în 2016 în ţara mea. O umilinţă care  nu se mai termină.
Medicina este ştiinţă şi artă. Ca să faci artă, trebuie să ai vocaţie, iar vocaţia ţi-o dă Dumnezeu. Ştiinţă, pentru că un medic adevărat învaţă toată viaţa, dar nu pentru el, deoarece tot ce a învăţat se răsfrânge asupra celor pe care îi păstoreşte.
De-a lungul anilor, am fost împovăraţi cu multiple activităţi (multe administrative) apoi am preluat pacientul diabetic, prescrierea tratamentului psihiatric etc. Pacienţii care sunt consultaţi în ambulatoriu sunt redirecţionaţi spre medicul de familie, ca să li se elibereze reţeta compensată, deşi, conform contractului cadru, obligativitatea revine celui care a consultat pacientul. Este unul din punctele nevralgice la care CASMM nu a găsit o rezolvare.
Medicina de familie a intrat prima în 1999 în marea reformă. Ani de zile am fost singuri, până când eşalonul următor a intrat în asigurări de sănătate.
În 2010 a apărut ordinul privind planificarea consultaţiilor. Scopul nedeclarat a fost de a limita numărul de consultaţii decontat de CAS. Nu poate să fie aceeaşi adresabilitate pentru consult la medicul care are 1000 sau 2000 de asiguraţi, dar acelaşi număr de consultaţii (adică 20 pe zi) avem voie să le facem.
Printre multele probleme din sistem (card de sănătate, sistem informatic, evidenţa asiguraţilor şi a calităţii de asigurat, lipsa vaccinurilor etc.), acum se doreşte să ni se impute valoarea reţetelor nevalidate în SIUI.
Noi, cei din cabinet (medic şi asistent, pentru că secretară sau operator IT nu ne permitem) ar trebui să fim tot timpul cu ochii în calculator. Grija şi atenţia medicilor au fost deturnate parcă voit de la suferinţa bolnavilor. Personal mă bucur că pot să stau faţă în faţă cu pacienţii mei, cu ochii la ei şi nu în calculator. Lovitura de graţie a venit odată cu  aplicarea noului Cod fiscal, cabinetele medicale fiind principala categorie afectată de modificările regimului fiscal.
Medicii de familie sunt cei mai apropiaţi de pacienţi, dar ne-am săturat de un sistem de sănătate care ne desconsideră şi ne umileşte, ne-am săturat să semnăm contracte cu clauze abuzive şi  prevederi absurde, care condamnă medicul de familie la imputări  aberante, iar pe pacienţi la lipsa tratamentului. Aceasta se întâmplă pentru că cei care iau decizii sunt „SUS” în birouri şi nu au tangenţă cu activitatea din cabinet.
Când va deveni Sănătatea o prioritate în această ţară?
Dr. Emilia Armeanu, medic primar medicină de familie, competenţă ecografie, medicină de
înterprindere şi homeopatie

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.