A şaptea troiţă sculptată de pr. Vasile Trif

0
2093

Este un lucru îmbucurător că, în ziua de azi, tinerii din satele noastre mai ţin la tradiţia strămoşilor lor. Iar când în locul unei troiţe vechi se înalţă alta nouă este un fapt care-L bucură pe Dumnezeu. Un exemplu ni l-au oferit în urmă cu o săptămână familia tinerilor prof. Alina Tămăşan cu soţul Lucian şi fiul Darius din Bozânta Mare, care au ridicat o nouă troiţă, în locul celei vechi, în locul numit „După Părău”. Pe cea veche o vor muta în cimitir, după recondiţionare.

Şi pentru ca să fie un lucru iubit de Dumnezeu, ei au ales sculptorul să fie un om sfinţit. Şi aşa, troiţa lor din Bozânta Mare a fost sculptată de preotul sculp­tor şi pictor Vasile Trif, fost paroh în localitate timp de 12 ani.
Preotul Vasile Trif din Baia Mare a sculptat o troiţă cu o simbolistică frumoasă: în stil românesc maramureşean, cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos în basorelief şi decorată cu motivul stâlpilor de pe bisericile de lemn şi caselor din zona Chioarului – brâul cu funia care leagă roata solară. Cele patru braţe ale crucii sunt plasate în simbolul roţii solare. Dimensiunea crucii este de 5/1,80 m. Aceasta este a şaptea troiţă sculptată în lemn de pr. Vasile Trif. Ele sunt răspândite de la Constanţa, unde are o troiţă de 6 metri, ridicată la Muzeul Marinei Române, până în localitatea Măcicaş din judeţul Cluj, dar şi în Suciu de Sus, în Cărbunari sau la biserica Sfântul Nicolae din Baia Mare.
Preotul Vasile Trif a realizat şi mozaicuri pe faţadele unor biserici, cum ar fi cea din Cărpiniş sau Bozânta Mare.
Crucea de lemn sculptat de la Bozânta Mare nu este o cruce celtică, cum ar părea la prima vedere, ci o cruce de-a noastră, iar celţii au împrumutat motivul crucii, numite celtice, de la noi. După cum se ştie, ei au fost alungaţi din aceste ţinuturi, în care au venit ca popoare migratoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.