Comuna Călineşti se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte potabilitatea apei. Cu toate că există captări de apă şi o reţea de distribuţie a apei, preţiosul lichid nu este încă potabil.
Problema s-ar putea rezolva foarte simplu, cu staţii de coagulare, însă acestea costă mult. Deşi primăria a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării şi a primit răspuns că banii pentru investiţie vor fi alocaţi, deocamdată administraţia locală nu a primit nimic, aşa că problema persistă: „Avem o problemă la alimentarea cu apă întrucât nu putem autoriza apa, având în vedere că ne trebuie acele staţii de coagulare. Apa fiind captată de la suprafaţă trebuie să înlăturăm acele impurităţi din apă. În rest, printr-o clorinare se poate aduce la o potabilitate necesară. Nu avem însă banii necesari pentru investiţie. Noi am făcut demersurile necesare la Ministerul Dezvoltării şi ni s-a spus că am fost cuprinşi cu o sumă de 400.000 de lei pentru a cumpăra cele două staţii de coagulare la Văleni, respectiv la Călineşti unde avem practic bazinele şi staţia de tratare, însă n-am primit încă banii. Reţeaua de apă este făcută, însă deocamdată apa nu este contorizată şi nu se plăteşte, aşa că oamenii o consumă în exces şi nu are nimeni grijă de ea. După ce o autorizăm, bineînţeles că vom găsi şi posibilitatea ca să facem acele contorizări. Probabil că fiecare cetăţean va suporta pe cheltuiala proprie instalarea unui apometru. Momentan apa este potabilă dacă o clorinezi, dar având în vedere că nu există acele staţii de coagulare, eu zic că nu o putem numi potabilă. Cel puţin nu până avem autorizaţie de la DSP”, a declarat Mihai Nemeş, primarul comunei Călineşti.
Sătenii simt din plin lipsa apei: „Acum a dat drumul la ea de vreo două săptămâni. Dar nu este potabilă. Noi bem din fântâna pe care o avem în curte, însă ar fi bine să avem şi la robinete apă bună, chiar dacă o plătim”, a spus Maria S. din Călineşti. „Eu nu am apă bună nici la robinet şi nici în fântână, că mi s-a infiltrat apa de la drum în ea, aşa că ne descurcăm cu putem. Bem apă cumpărată de la magazin, ori aducem de la vecinii care au fântâni cu apă potabilă”, ne-a explicat un alt sătean.