Licenţiat al Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2009), cu studii de Master în cadrul aceleiaşi facultăţi, secţia Teologie Biblică (2011), Adrian Dobreanu este moldoveanul „adoptat” de Maramureş, care a adus un suflu nou în cântarea liturgică din judeţ.
E născut în Humuleşti, judeţul Neamţ şi poartă în fiinţa sa credinţa nestrămutată a strămoşilor. Încă de mic a fost atras de rugăciune, dragoste ce i-a fost insuflată de bunicul său. Mai târziu a descoperit însă muzica bizantină, despre care e convins că este una sfântă, o muzică a „Duhului Sfânt” care te îndeamnă şi mai mult la rugăciune şi la o trăire aparte. Perfecţionist şi dornic de a transmite şi altora această dragoste de cântul bizantin, Adrian Dobreanu a participat la numeroase simpozioane şi întruniri, manifestări ştiinţifice şi concerte în contextul muzicii bizantine în ţară şi străinătate. A iniţiat în Baia Mare primul curs de muzică bizantină şi un prim concurs de gen. Este fondator şi coordonator al Grupului psaltic „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu (2009) şi al Grupului feminin de muzică bisericească „Sfânta Muceniţă Anastasia“ din cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu (2012). Din anul 2015 este fondator şi coordonator al Grupului bizantin „Theologos“ din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În prezent este doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a ULBS secţia „Muzică şi ritual bisericesc”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, secţia Pedagogie muzicală (2014).
„Muzica bizantină – gura Duhului Sfânt”
R: Când v-aţi apucat de muzica bizantină? A existat un motiv special care v-a determinat să vă îndreptaţi spre acest gen?
A.D.: Încă de când eram mic, în clasele gimnaziale, mă simţeam atras de biserică, de lucrurile sfinte. Probabil îi seamăn bunicului meu care era foarte credincios. Am şi acum cărţile lui de rugăciune, de acum câteva zeci de ani. Însă, în ceea ce priveşte muzica bizantină, am fost atras încă din perioada liceului. Desigur, a existat şi un motiv care a stat la baza învăţării muzicii bizantine: acela de a dori să cânt în biserică, alături de celelalte persoane pe care le auzeam cântând. Din păcate, pentru studiul acestui gen de muzică, nu poţi fi mereu un autodidact, ci trebuie să ai un profesor, un mentor, care să îţi fie mereu alături şi să îţi îndrume paşii spre o cunoaştere cât mai desăvârşită a muzicii. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu: încă din liceu, am fost iniţiat şi îndrumat de o persoană care cântă muzică bizantină în Grecia, la Sfântul Munte Athos.
R: Cum aţi defini muzica bizantină? Ce are ea special?
A.D.: Nu ştiu dacă ar exista o definiţie perfectă, concludentă a muzicii bizantine; ea este o muzică sfântă, iar pentru ceea ce este sfânt nu cred că mintea şi graiul omenesc poate cuprinde o astfel de definiţie. Totuşi, ea este muzica Duhului Sfânt. Adevărata emblemă a artei bizantine în general, şi s-a demonstrat chiar şi ştiinţific, anume că muzica psaltică este cea mai apropiată cale către sufletul celui ce o ascultă sau o cântă; încă din vechime, acest gen de muzică este socotită de către filosofi „gura Duhului Sfânt“. Într-un cuvânt, muzica bizantină înseamnă rugăciune. Rugăciune şi trăire.
R: În Maramureş care e situaţia?
A.D.: Muzica bizantină este o muzică bisericească. Această muzică este o muzică divină; iar ceea ce este divin este deosebit, necuprins cu mintea. În ceea ce priveşte zona Maramureşului, situaţia este foarte clară: este ceva nou, nu prea s-a cântat în lăcaşurile de cult. Nu este de condamnat, acest lucru s-a întâmplat datorită vitregiilor istorice. Pe de altă parte, este un gen de muzică ce presupune un studiu continuu şi o anumită cultură muzicală. Bineînţeles, oricine doreşte poate cânta muzică bizantină: important este să fii ambiţios, să o cânţi corect, respectând toate principiile muzicale, şi, bineînţeles, notaţia, semiografia.
R: Cum e percepută muzica bizantină în acest colţ de ţară?
A.D.: Putem spune, din fericire, că şi în această zonă, precum s-a întâmplat şi în Arhiepiscopia Sibiului, muzica bizantină are o caracteristică aparte: adună în rugăciune şi în cântare. De exemplu, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, chiar dacă s-a început să se cânte muzică psaltică de puţin timp, totuşi, sunt foarte mulţi părinţi slujitori ai Sfintelor Altare, numeroşi credincioşi, care o apreciază foarte mult. Apreciază munca băieţilor de la grupul psaltic. Ştiţi, nu este uşor să o iei de la zero; aşa am făcut şi la Sibiu: un grup bizantin care este înfiinţat de şapte ani de zile şi care are o bogată activitate muzicală pe plan local, naţional şi internaţional, şi acum, de aproape un an, în Baia Mare. După cum am spus, nu ne dorim un „public“ aparte, ci, prin cântare, să ne rugăm împreună cu credincioşii.
R: Aţi reuşit să puneţi bazele primului grup de muzică bizantină din eparhie. Cine face parte din grup şi unde poate fi întâlnit?
A.D.: Da, într-adevăr, este primul grup de muzică bizantină din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, corul a primit în acest an numele de „Theologos“. Din acest grup fac parte persoane iubitoare de muzică bizantină, de vârste şi meserii diferite, dar şi seminarişti, elevi, studenţi sau absolvenţi ai unor facultăţi teologice. Membrii grupului sunt din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Negreşti-Oaş, Vişeu, Bîrsana, Botiza etc. Prin urmare, muzica bizantină ne adună împreună. Grupul psaltic poate fi întâlnit în special la slujbele religioase, unde suntem invitaţi. De altfel, în mod special, prin bunăvoinţa Preacuviosului Părinte arhimandrit Casian, eclesiarhul Catedralei episcopale din Baia Mare, grupul bizantin „Theologos“ dă răspunsurile la Sfânta liturghie, în special atunci când nu este prezent corul catedralei. Prin aceasta, putem evidenţia faptul că muzica cunţană şi muzica corală fac „casă bună“ cu muzica psaltică; astfel, este o unitate în diversitate.
Curs gratuit de muzică bizantină
R: Recent aţi iniţiat şi un curs de muzică bizantină.
A.D.: Da, şi este un curs gratuit. Prin acest curs de muzică bizantină, care este oarecum o noutate în domeniul muzicii bisericeşti în această zonă a Maramureşului, dorim să promovăm muzica tradiţională autentică, aşa cum se cântă în majoritatea bisericilor creştine ortodoxe din lume; şi asta pentru că muzica bizantină este foarte veche şi trebuie să exploatăm cât mai mult resursele noastre muzicale. Cursul de desfăşoară în Sala Bizantină din incinta Catedralei episcopale şi se adresează persoanelor de toate vârstele, în special elevilor, seminariştilor, studenţilor sau absolvenţilor teologi, de fapt tuturor acelora care apreciază acest gen de muzică. Se doreşte învăţarea neumelor muzicale, formule muzicale, glasurile bisericeşti. De fapt, se studiază gramatica muzicii psaltice, lucrând pe unele cântări din Vecernier, Utrenier şi din Cântările Sfintei liturghii. Acum suntem într-o pauză, însă din toamnă vom relua acest curs.
R: Cum a decurs primul concurs de muzică bizantină?
A.D.: Primul concurs de muzică bizantină din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost ceva inedit şi deosebit. Chiar dacă suntem la început, dorim să promovăm muzica bizantină la un nivel cât mai înalt. Astfel, la concurs au participat elevi seminarişti, studenţi sau absolvenţi de facultăţi teologice, precum şi iubitori de muzică bisericească. Proba de concurs a constat în interpretarea unei partituri impuse, „Ziua Învierii”, glas 5, de Ioan Popescu-Pasărea şi a altor două partituri, la alegere, respectiv un tropar şi un condac, ambele în tact irmologic. A fost prezent şi un juriu de specialitate, iar în urma evaluării s-au acordat premianţilor şi participanţilor diplome şi premii în bani. Pe viitor se doreşte o continuitate a acestui gen de interpretare muzicală, promovând muzica bizantină în rândul preoţilor, cântăreţilor, tinerilor şi al tuturor acelora care iubesc muzica bisericească.
Planuri de viitor
R: Aveţi şi alte planuri în ce priveşte muzica bizantină?
A.D.: Desigur, avem pe viitor planuri. S-a depus documentaţia necesară pentru înfiinţarea unei asociaţii culturale cu numele „Theologos“, asociaţie prin care sperăm ca pe viitor să primim fonduri pentru bunul mers al asociaţiei în raport cu muzica bizantină. În toamnă dorim să organizăm prima conferinţă în contextul muzicii bizantine, invitând o personalitate importantă în acest domeniu muzical care să vorbească despre muzica psaltică şi însemnătatea ei. Dorim să atragem mai mulţi tineri spre acest gen de muzică şi, prin aceasta, să mărim numărul membrilor grupului bizantin. Iar în viitorul apropiat, şi cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să reuşim să imprimăm şi primul CD cu muzică bizantină.