Noaptea umblă prin spital, ziua, prin bucătărie!

0
827

Nu ştiu dacă zicala: orice minune ţine 3 zile se potriveşte şi în cazul de faţă, dar noul manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, ec. Daniel Dunca (foto) pare că a luat taurul de coarne cu calm şi răbdare. I-a mers chiar hirul că umblă noaptea prin spital să controleze câţi salariaţi sunt prezenţi în tura de noapte şi câţi sunt pontaţi fictiv, pentru a beneficia de acel spor salarial nocturn.

– Chiar n-aveţi somn, dle director? Ce-aţi făcut în ultima lună, de când ocupaţi această funcţie?
– Încerc să reduc cheltuielie inutile, cele care nu se justifică a fi efectuate.
În şedinţa ordinară de vineri a Consiliului Local Sighet, când au fost aleşi şi reprezentanţii CL în Consiliul de Administraţie al Spitalului, am  prezentat situaţia financiară a  Spitalului pe primul semestru al anului şi  am cerut ajutor financiar   măcar pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile. Preţ de 7 zile m-am preocupat de re-autorizarea sanitară a spitalului, care expira pe 14 iulie. Autorizaţia a fost înnoită, cu un program de conformare. Da. Într-o vineri noaptea, am fost în control, pe la mai multe secţii, însoţit de directorul medical dr. Mariana Şimon  şi directoarea de îngrijiri as. Maria Oanţă. Am găsit şi neregulile  la care mă aşteptam. Apoi,  nemulţumit de mâncarea  care ajunge în farfuria pacientului, duminică, de la 7 dimineaţa, până la ora 12, când se eliberează hrana bolnavilor la Blocul alimentar, am supravegheat modul de preparare şi porţionare şi am constatat că în farfuria celor internaţi cantitatea de carne s-a dublat, faţă de ce văzusem înainte de control. Din păcate, baremul de hrană este de 7 lei, respectiv 9 lei, pentru diabetici şi e greu să diversifici bucatele, noi fiind obligaţi să cumpărăm carnea cea mai ieftină, motiv pentru care mâncarea e cam aceeaşi în fiecare zi. Oricum, nu mi se pare normal nici să controlez eu bucătăria, dar nici să mă ocup de schimbarea unei baterii la baie, defecte de două săptămâni, dar pe care nimeni n-a înlocuit-o! Ca atare, pe lângă Consiliul director mai am nevoie de o echipă cu care să lucrez, fără a fi nevoit să împing eu pe unul sau pe altul de la spate! M-am ocupat inclusiv de golirea unei fose septice, care din februarie era plină! Am reparat şi o conductă de apă,  care curgea pe spaţiul verde de mai bine de un an!

Ambulatoriul spitalului
Ambulatoriul spitalului

Peste 80 de procente din veniturile Spitalului merg în fondul de salarii, iar ce ne rămâne e prea puţin pentru a acoperi restul cheltuielilor. Ne-ar mai trebui încă 100-150 de mii de lei lunar, sumă care trebuie să o acopăr din ceva pentru a nu creşte datoriile către furnizori. (În prezent spitalul are înregistrate datorii în valoare de  peste 4,31 milioane de lei). Instalaţia de termoficare a fost reabilitată, dar ne mai trebuie 140 de calorifere. La începutul lunii viitoare, trebuie să dăm în folosinţă noua morgă a spitalului, construită în spatele centralei termice. Noua morgă se află în stadiul de finisaje. Acolo mai trebuie să achiziţionăm două frigidere mortuare. Din păcate, încă nu s-a ocupat postul vacant de medic legist, acest serviciu fiind asigurat  doar 3 zile pe săptămână prin medicul care vine de la Baia Mare. Activitatea la morga veche a fost suspendată de mai mult timp.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.