Dispute privind tăierile ilegale de pădure

0
392

Intervenţia premierului Dacian Cioloş în favoarea “eliminării vulnerabilităţilor aplicaţiei Inspectorul Pădurilor” şi pentru adoptarea unui “pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale” a condus la noi acţiuni de control, prin extinderea mandatului dat Ministerului Mediului şi prin dezvoltarea sistemului SUMAL – Radarul Pădurilor. Cătălin Tobescu, vicepreşedintele NOSTRA SILVA, a transmis presei un comunicat din care prezentăm ideile principale.
Dacă avem 8,8 milioane de metri cubi de tăieri ilegale de lemn, aşa cum se spune, cum este posibil ca administraţia silvică, cu peste 20.000 angajaţi, să identifice prejudicii de doar 100.000 mc anual, iar celelalte organe de control, inclusiv „Inspectorul pădurii”, să confişte sub 30.000 mc? Această situaţie nu poate să însemne decît că eficienţa măsurilor de control este redusă, controlul fiind orientat spre transportatori şi procesatori, nu către pădure. Activitatea de control are loc unde nu trebuie: în drum sau în fabrică, mai puţin acolo unde se produce furtul, respectiv în fondul forestier, la cioată.
Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc cu lemn de foc, consumul total fiind de 19,5 milioane tone. Dar totalul lemnului de foc (lemn de foc propriu-zis, la care se adaugă peleţi, lăturoaie şi rumeguş din prelucrarea lemnului) care ajunge legal în consumul populaţiei este de 11 milioane mc. Diferenţa o reprezintă lemnul tăiat ilegal, care alimentează piaţa neagră a lemnului de foc.
Inventarul Forestier Naţional (IFN) este singura sursă de informaţii de încredere când vorbim despre starea pădurilor. Autorităţile nu îşi asumă prezentarea stării pădurilor conform IFN. Oare de ce?
După ce au loc atacuri împotriva industriei lemnului, urmează solicitări de oprire a exploatării lemnului din păduri. Tăierile ilegale au devenit o temă împotriva industriei lemnului din România, de care beneficiază industrii concurente din alte ţări!
Este nevoie de o dezbatere publică despre tăierile ilegale, măsurile prioritare pe domeniul pădurilor şi susţinerea industriei lemnului, care se află în pericol! (I.N.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.